legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Contractul de munca al salariatului cercetat disciplinar poate inceta cu acordul partilor pe durata cercetarii?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Iulie 2016
20 Iulie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
cercetare disciplinaraincetare CIM prin acordul partilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum stim, angajatorul are dreptul, conferit prin lege, de a aplica sanctiuni disciplinare salariatilor sai, in cazul in care acestia comit abateri disciplinare.

In conditiile in care, cu exceptia avertismentului scris, orice alta sanctiune disciplinara presupune efectuarea obligatorie a unei cercetari, cazurile de abateri disciplinare implica, de regula, cercetarea.

Cercetarea disciplinara presupune convocarea unei comisii de cercetare, in fata careia se va prezenta angajatul si care va lua o decizie in urma faptelor constate si in conformitate cu legea. Decizia va consta in tipul de sanctiune ce urmeaza a fi aplicat salariatului respectiv.

Ce se intampla, insa, daca pe durata cercetarii disciplinare, ambele parti decid incetarea contractului individual de munca? Acest lucru este posibil in practica.

Conform art. 55 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate inceta de drept, ca urmare a acordului partilor (la data convenita de acestea) sau ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti (in conditiile prevazute de lege).

Astfel, in cazul in care contractul individual de munca al salariatului inceteaza cu acordul partilor, pe durata cercetarii disciplinare, obiectul sanctionarii disciplinare inceteaza sa existe. Prin urmare, specialistii Portalcodumuncii.ro apreciaza ca cercetarea disciplinara ramane fara finalizare, in astfel de cazuri.

Va reamintim ca nu exista o procedura care sa reglementeze incetarea CIM prin acordul partilor. In practica, prin cererea inaintata angajatorului, salariatul solicita incetarea prin acordul partilor incepand cu o anumita data, iar angajatorul, prin reprezentantul legal, daca este de acord, inscrie pe cerere aceasta rezolutie.

Atentie la faptul ca data incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru la data incetarii CIM, la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.


NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]