Contractul de munca al salariatului cercetat disciplinar poate inceta cu acordul partilor pe durata cercetarii?

cercetare disciplinaraincetare CIM prin acordul partilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum stim, angajatorul are dreptul, conferit prin lege, de a aplica sanctiuni disciplinare salariatilor sai, in cazul in care acestia comit abateri disciplinare.

In conditiile in care, cu exceptia avertismentului scris, orice alta sanctiune disciplinara presupune efectuarea obligatorie a unei cercetari, cazurile de abateri disciplinare implica, de regula, cercetarea.

Cercetarea disciplinara presupune convocarea unei comisii de cercetare, in fata careia se va prezenta angajatul si care va lua o decizie in urma faptelor constate si in conformitate cu legea. Decizia va consta in tipul de sanctiune ce urmeaza a fi aplicat salariatului respectiv.

Ce se intampla, insa, daca pe durata cercetarii disciplinare, ambele parti decid incetarea contractului individual de munca? Acest lucru este posibil in practica.

Conform art. 55 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate inceta de drept, ca urmare a acordului partilor (la data convenita de acestea) sau ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti (in conditiile prevazute de lege).

Astfel, in cazul in care contractul individual de munca al salariatului inceteaza cu acordul partilor, pe durata cercetarii disciplinare, obiectul sanctionarii disciplinare inceteaza sa existe. Prin urmare, specialistii Portalcodumuncii.ro apreciaza ca cercetarea disciplinara ramane fara finalizare, in astfel de cazuri.

Va reamintim ca nu exista o procedura care sa reglementeze incetarea CIM prin acordul partilor. In practica, prin cererea inaintata angajatorului, salariatul solicita incetarea prin acordul partilor incepand cu o anumita data, iar angajatorul, prin reprezentantul legal, daca este de acord, inscrie pe cerere aceasta rezolutie.

Atentie la faptul ca data incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru la data incetarii CIM, la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cercetare disciplinaraincetare CIM prin acordul partilor

Data aparitiei: 20 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contractul de munca al salariatului cercetat disciplinar poate inceta cu acordul partilor pe durata cercetarii? Nota: 3.57 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]