Proiect pentru schimbarea anumitor ajutoare sociale, in Romania - ce propune ministerul Muncii?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
24 Februarie 2023
24 Februarie 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
ajutoare socialeproiect de ordonanta de urgenta pentru stabilirea unor masuri de protectie sociala
Proiect pentru schimbarea anumitor ajutoare sociale, in Romania - ce propune ministerul Muncii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca un nou proiect de ordonanta de urgenta pentru stabilirea unor masuri de protectie sociala si modificarea unor acte normative in domeniul asistentei sociale a fost lansat in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Muncii.
 
Concret, este vorba despre sustinerea populatiei si aplicarea celor mai favorabile beneficii in varii situatii pe care le vom enumera in cele ce urmeaza. Este vorba despre ajutoarele sociale care se calculeaza in raport cu ISR, alocatii, dar si cele acordate pe perioada sezonului rece.
 
Schimbari preconizate, conform proiectului de ordonanta de urgenta publicat de catre Ministerul Muncii:
 
"Prin proiectul de ordonanta de urgenta alaturat se reglementeaza urmatoarele:
 
I. Asigurarea masurilor de protectie sociala in perioada sezonului rece, pentru categoriile vulnerabile ale populatiei ale caror drepturi de pensie sau alte indemnizatii sau ale caror venituri s-au majorat in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.168/2022 si a Hotararii Guvernului nr.1447/2022, fata de nivelul celor care au stat la baza acordarii dreptului la ajutorul pentru incalzirea locuintei, prin exceptarea acestor majorari de la a fi luate in calcul, respectiv prin scutirea eventualelor debite care au fost stabilite din acest motiv.
 
II. Modificarea prevederilor art. 27 din Legea nr.277/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul corelarii cu noua structura a anului scolar prin aplicarea modulelor si nu a semestrelor, astfel incat sa fie posibila verificarea conditiei de mentinere a dreptului la alocatia pentru sustinerea familiei referitoare la absentele nemotivate inregistrate de copiii de varsta scolara din familiile beneficiare ale acestui drept.
 
III. Includerea unei reglementari generale referitoare la beneficiile de asistenta sociala al caror cuantum se raporteaza la Indicatorul Social de Referinta (ISR) si stabilirea regulei de rotunjire la leu in favoarea beneficiarului in cazul in care din acest calcul rezulta fractiuni de leu.
 
IV. Completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.44/2014 pentru reglementarea unor masuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenta sociala, precum si pentru modificarea art. 101 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare, cu un nou articol, in sensul stabilirii modalitatii de recuperare in cazul sumelor provenite din diferente de curs valutar rezultate in urma conversiei sumelor cu titlu de alocatie de stat pentru copii prevazuta de Legea nr.61/1993, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si de indemnizatie lunara pentru cresterea copiilor prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare si a comisioanelor bancare rezultate ca urmare a aplicarii Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, respectiv in cazul diferentelor in minus acestea sa fie suportate din bugetul de stat, iar in cazul diferentelor in plus acestea sa se constituie venit la bugetul de stat."
 

Venituri sociale  - cum ar suna textul de lege, daca ordonanta de mai sus va intra in vigoare?

 
"Art. I. - (1) Majorarile de drepturi de natura sociala, precum si cele in domeniul salarizarii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si majorarea prevazuta de Hotararea Guvernului nr. 1447/2022 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, nu se iau in calcul, in perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023, la stabilirea drepturilor de ajutor pentru incalzirea locuintei si supliment pentru energie prevazute de Legea nr.226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificarile ulterioare.
 
(2) Persoanele care beneficiaza de majorarile prevazute la alin. (1) ale caror drepturi de ajutor pentru incalzirea locuintei si supliment pentru energie prevazute de Legea nr. 226/2021, cu modificarile ulterioare, au fost stabilite pana la 31 ianuarie 2023, acestea se mentin in plata la acelasi nivel pana la 31 martie 2023.
 
(3) In situatia in care, pentru persoanele prevazute la alin.(2) autoritatile administratiei publice locale au stabilit debite cu titlu de ajutor pentru incalzire si de supliment pentru energie, prevazute de Legea nr. 226/2021, cu modificarile ulterioare, acestea nu se mai recupereaza."
 
Art. II. – La articolul 27 din Legea nr.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 889 din 30 decembrie 2010, alineatele (1), (2) si (3^1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
"(1) Pentru copiii de varsta scolara din familiile prevazute la art. 8 alin. (1), inspectoratul scolar are obligatia sa transmita agentiei teritoriale, in prima decada a lunii martie pana pe 15 martie a fiecarui an, si in prima decada a lunii respectiv 15 august a fiecarui an, situatia privind frecventarea cursurilor de catre acesti copii. Situatia se transmite electronic in formatul convenit cu agentiile teritoriale si va contine, in mod obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal ale copiilor si reprezentantilor familiei, adresa de domiciliu sau resedinta si numarul de absente inregistrate.
 
(2) In cazul in care se constata absente nemotivate aferente modulelor incheiate pana la 1 martie, respectiv aferente modulelor incheiate intre 1 martie si pana la 1 august a fiecarui an, cuantumul alocatiei se diminueaza proportional cu numarul absentelor, dupa cum urmeaza:
 
a) cu cate 20% pentru fiecare copil care inregistreaza un numar cuprins intre 10 si 19 absente;
b) cu cate 50% pentru fiecare copil care inregistreaza un numar de 20 de absente.
 
(3^1) In situatia prevazuta la alin. (3), cand unul dintre copii repeta anul scolar din alte motive decat cele medicale ori absentele inregistrate si nemotivate depasesc numarul prevazut la alin.(2) lit.b), alocatia se poate solicita si pentru acesta, numai dupa inceperea anului scolar urmator, respectiv dupa inceperea modulului de invatamant ulterior perioadei de diminuare prevazuta la alin.(4)."
 
Art. III. - 
 
"Incepand cu drepturile lunii martie 2023, beneficiile de asistenta sociala raportate la valoarea Indicatorului social de Referinta prevazut de art. 33^1 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, se rotunjesc la leu in favoarea beneficiarilor, daca prin raportare la valoarea Indicatorului social de Referinta rezulta fractiuni in bani."
 
...mai multe poti citi AICI.
 
Atentie! Proiectul de lege NU este inca in vigoare, trebuie aprobat de Guvern pentru a merge mai departe, la promulgare.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]