Concret, s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu urmatorul continut:
"(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;"
Redam din continutul comunicatului CCR: "Curtea a constatat ca masura suspendarii contractului de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, ocrotit de art. 41 alin. (1) din Constitutie.
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalul Braila - Sectia I Civila".
Iata o noua modificare a Codului muncii, dispusa prin intermediul unei decizii a CCR. De aceasta data discutam despre imposibilitatea ca angajatorii sa mai suspende contractele de munca ale salariatilor aflati in cercetare disciplinara prealabila.
Va amintim faptul ca angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Insa dintre toate sanctiunile disciplinare pe care angajatorul le poate dispune, doar avertismentul scris nu necesita cercetare disciplinara prealabila.
Restul sanctiunilor disciplinare se vor dispune doar dupa cercetare disciplinara, perioada pe care, Codul Muncii in forma sa anterioara, prevedea ca angajatorul poate dispune suspendarea contractului de munca al salariatului.
In practica, specialistii in legislatia muncii amintesc faptul ca doar in cazurile foarte grave se dispunea suspendarea contractului de munca al salariatului cercetat disciplinar.
Concret, in cazurile in care erau cercetate abateri grave sau extrem de grave (consum de alcool la locul de munca, violenta, agresivitate, pericol pentru lucratorii din unitate samd), contractul de munca era suspendat. Pentru abaterile mai reduse ca nivel de gravitate, contractul de munca nu necesita suspendare pe durata cercetarii disciplinare.
Dar atentie la faptul ca daca la finalul cercetarii disciplinare, salariatul cercetat era gasit nevinovat, angajatorul avea obligatia de a-i plati toate drepturile salariale de care acesta a fost lipsit pe perioada cercetarii.
La final, retinem faptul ca textul Codului Muncii va lua o noua forma din momentul in care actul normativ ce il modifica se va publica in Monitorul Oficial. Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.
Mare atentie la faptul ca deciziile CCR sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.
Sursa: CCR.ro