CCR modifica Legea nr.53/2003-Codul muncii: Contractul de munca nu se mai suspenda pe durata cercetarii disciplinare prealabile

cercetare disciplinaraabatere disciplinarasanctiuni disciplinaresuspendarea contractului pe durata cercetarii disciplinare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe site-ul Curtii Constitutionale a Romaniei a fost publicat un comunicat de presa prin care anunta admiterea unei exceptii de neconstitutionalitate in Codul Muncii.

Concret, s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu urmatorul continut:

"(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;"



Redam din continutul comunicatului CCR: "Curtea a constatat ca masura suspendarii contractului de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, ocrotit de art. 41 alin. (1) din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalul Braila - Sectia I Civila".



Iata o noua modificare a Codului muncii, dispusa prin intermediul unei decizii a CCR. De aceasta data discutam despre imposibilitatea ca angajatorii sa mai suspende contractele de munca ale salariatilor aflati in cercetare disciplinara prealabila.

Va amintim faptul ca angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

Insa dintre toate sanctiunile disciplinare pe care angajatorul le poate dispune, doar avertismentul scris nu necesita cercetare disciplinara prealabila.

Restul sanctiunilor disciplinare se vor dispune doar dupa cercetare disciplinara, perioada pe care, Codul Muncii in forma sa anterioara, prevedea ca angajatorul poate dispune suspendarea contractului de munca al salariatului.

In practica, specialistii in legislatia muncii amintesc faptul ca doar in cazurile foarte grave se dispunea suspendarea contractului de munca al salariatului cercetat disciplinar.

Concret, in cazurile in care erau cercetate abateri grave sau extrem de grave (consum de alcool la locul de munca, violenta, agresivitate, pericol pentru lucratorii din unitate samd), contractul de munca era suspendat. Pentru abaterile mai reduse ca nivel de gravitate, contractul de munca nu necesita suspendare pe durata cercetarii disciplinare.

Dar atentie la faptul ca daca la finalul cercetarii disciplinare, salariatul cercetat era gasit nevinovat, angajatorul avea obligatia de a-i plati toate drepturile salariale de care acesta a fost lipsit pe perioada cercetarii.

La final, retinem faptul ca textul Codului Muncii va lua o noua forma din momentul in care actul normativ ce il modifica se va publica in Monitorul Oficial. Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

Mare atentie la faptul ca deciziile CCR sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.


Sursa: CCR.ro



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cercetare disciplinaraabatere disciplinarasanctiuni disciplinaresuspendarea contractului pe durata cercetarii disciplinare

Data aparitiei: 06 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CCR modifica Legea nr.53/2003-Codul muncii: Contractul de munca nu se mai suspenda pe durata cercetarii disciplinare prealabile Nota: 4.5 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]