CCR modifica Legea nr.53/2003-Codul muncii: Contractul de munca nu se mai suspenda pe durata cercetarii disciplinare prealabile

Maria Nicutar
Maria Nicutar
06 Mai 2016
06 Mai 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
cercetare disciplinaraabatere disciplinarasanctiuni disciplinaresuspendarea contractului pe durata cercetarii disciplinare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe site-ul Curtii Constitutionale a Romaniei a fost publicat un comunicat de presa prin care anunta admiterea unei exceptii de neconstitutionalitate in Codul Muncii.

Concret, s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu urmatorul continut:

"(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;"



Redam din continutul comunicatului CCR: "Curtea a constatat ca masura suspendarii contractului de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, ocrotit de art. 41 alin. (1) din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalul Braila - Sectia I Civila".



Iata o noua modificare a Codului muncii, dispusa prin intermediul unei decizii a CCR. De aceasta data discutam despre imposibilitatea ca angajatorii sa mai suspende contractele de munca ale salariatilor aflati in cercetare disciplinara prealabila.

Va amintim faptul ca angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

Insa dintre toate sanctiunile disciplinare pe care angajatorul le poate dispune, doar avertismentul scris nu necesita cercetare disciplinara prealabila.

Restul sanctiunilor disciplinare se vor dispune doar dupa cercetare disciplinara, perioada pe care, Codul Muncii in forma sa anterioara, prevedea ca angajatorul poate dispune suspendarea contractului de munca al salariatului.

In practica, specialistii in legislatia muncii amintesc faptul ca doar in cazurile foarte grave se dispunea suspendarea contractului de munca al salariatului cercetat disciplinar.

Concret, in cazurile in care erau cercetate abateri grave sau extrem de grave (consum de alcool la locul de munca, violenta, agresivitate, pericol pentru lucratorii din unitate samd), contractul de munca era suspendat. Pentru abaterile mai reduse ca nivel de gravitate, contractul de munca nu necesita suspendare pe durata cercetarii disciplinare.

Dar atentie la faptul ca daca la finalul cercetarii disciplinare, salariatul cercetat era gasit nevinovat, angajatorul avea obligatia de a-i plati toate drepturile salariale de care acesta a fost lipsit pe perioada cercetarii.

La final, retinem faptul ca textul Codului Muncii va lua o noua forma din momentul in care actul normativ ce il modifica se va publica in Monitorul Oficial. Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

Mare atentie la faptul ca deciziile CCR sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.


Sursa: CCR.ro



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]