Salariatul aflat in perioada de proba doreste incetarea colaborarii. Ce obligatii revin angajatorului?

Maria Nicutar
Maria Nicutar
14 Iunie 2016
14 Iunie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
perioada de probaprobacontract cu timp partialDecizia de incetare a contractului de muncarevisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum bine stim, pe perioada de proba sau la finalul acestei perioade, contractul individual de munca al salariatului poate inceta  exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Insa demn de retinut este faptul ca dupa notificarea din partea salariatului, angajatorul este obligat sa emita o decizie de incetare a contractului de munca.

Angajatorul va inceta CIM fara preaviz. Decizia  de incetare a contractului de munca va fi comunciata salariatului in termen de 5 zile de la emitere si va fi inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) in chiar ziua incetarii contractului.

Mare atentie si la faptul ca dorinta salariatului de a inceta colaborarea cu angajatorul trebuie sa se afle inregistrata in scris.


Explicatia specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

"Oricand pe durata perioadei de proba sau la sfarsitul acestei perioade, dar nu mai tarziu de acest moment, contractul individual de munca poate inceta prin notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, context in care atat angajatorul, cat si salariatul, atunci cand inteleg sa iasa unilateral din contract in timpul sau la sfarsitul perioadei de proba, nu sunt obligati sa respecte un termen de preaviz. Astfel, prevalandu-se de existenta clauzei de dezicere, angajatorul concediaza pe salariat fara o motivare anume si fara preaviz, insa notificarea, comunicata de catre angajator angajatului, trebuie sa imbrace forma scrisa, ceruta „ad validitatem”."

Nu uitati faptul ca perioada de proba reprezinta o clauza ce trebuie inserata in contractul de munca si in prealabil trebuie sa intre in dreptul salariatului de informare la angajare.

Folosim perioada de proba pentru verificarea pregatirii si aptitudinilor salariatilor. Nu vom stabili mai mult de o perioada de proba pentru un salariat.



Nu uitati faptul ca perioada de proba se acorda in mod diferentiat fata de tipul contractului individual de munca, fata de functia pe care o detine salariatul si nu numai.


Perioada de proba este de maxim 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie.

Perioada de proba este de maxim 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Perioada de proba este de maxim 30 de zile calendaristice pentru persoanele cu handicap.


Perioada de proba reprezinta vechime in munca



Pentru un contract pe durata determinata, perioada de proba nu va depasi:


a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.



Perioada de proba pentru a angajatii incadrati cu contract de munca temporara

Conform art. 97 din Codul Muncii, prin contractul de munca temporara se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a carei durata nu poate fi mai mare de:

a) doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;
c) 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
d) 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
e) 30 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.






 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]