Contractul Colectiv de Munca declanseaza conflictul sindicalist la nivel national

codul munciicontract colectiv de muncasindicalisti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La mitingul de protest fata de modificarea Codului Muncii si a contractului colectiv de munca, de pe platforma Dacia (dar si fata de scumpirea carburantilor),  au participat 10.000 de oameni, majoritatea angajati ai companiei Dacia, dar si angajati ai altor societati din industria auto si sindicate din administratie, educatie si sanatate.

Sindicalistii au negociat contractul colectiv de munca la nivel national, iar "Ministerul Muncii, cu ticalosie, a refuzat inregistrarea acestui contract", astfel,a fost deschis conflictul de interese la nivel national si se va incepe strangerea de semnaturi pentru declansarea grevei generale.

Partenerii sociali au propus modificari pentru proiectul Guvernului de Cod al Muncii: acestia se opun modificarilor referitoare la concedierile colective, stabilirea duratei de munca, preavizul la incetarea contractului si perioada de proba la angajare.

Premierul Emil Boc este asteptat sa anunte astazi care dintre propunerile partenerilor sociali pot fi incluse in proiectul final de modificare a Codului muncii, dupa ce seful statului a recomandat Guvernului sa promoveze cat mai rapid noul cod.

Sindicalistii vor ca termenul de preaviz convenit de parti in contractul de munca sa nu fie mai mic de 15 zile sau 45 de zile pentru functiile de executie si de conducere, in timp ce Guvernul a propus, in proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 si, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.

Totodata, sindicalistii spun ca angajatorul poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract, plata indemnizatiei de neconcurenta incetand dupa minim 30 de zile de la notificarea scrisa a angajatorului privind denuntarea acesteia - din luna urmatoare notificarii scrise a angajatului privind denuntarea acesteia.

In ceea ce priveste perioada de proba la angajare, Guvernul propune prin proiectul de Cod al muncii 45 de zile pentru functii de executie si 120 de zile pentru cele de conducere. Sindicatele vor insa ca perioada de proba sa nu depaseasca 90 de zile in niciunul dintre cazuri.

Guvernul propune eliminarea interdictiei de a angaja mai mult de trei persoane pentru acelasi post in perioada de proba, in timp ce sindicatele se opun abrogarii acestei prevederi din actualul cod al muncii.

Sindicalistii mai vor ca viitorul Cod al muncii sa aiba o prevedere prin care in cazul absolventilor de studii superioare sa constituie stagiu primele sase luni dupa debutul in profesie al acestora. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul ar urma sa elibereze, obligatoriu, o adeverinta vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca.

In cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii fara incetarea raportului de munca, sindicalistii completeaza propunerea Guvernului referitoare la reducerea timpului de lucru si a salariului cu mentiunea ca acest lucru sa se intample "in special" pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Sindicalistii spun ca, in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea "ca prin negocieri cu sindicatul reprezentativ sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz", sa reduca programului de lucru de la cinci la patru zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.

Sindicalistii vor completarea propunerii Guvernului ca in cazul in care din motive economice este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii pentru maximum 15 zile lucratoare consecutive pe an, cu obligativitatea reluarii ei, angajatorul sa poata acorda in aceasta perioada concediu fara plata, cu mentiunea ca aceste masuri trebuie sa fie negociate prin contractele colective de munca aplicabile.

Guvernul propune ca un angajat sa aiba cel putin zece zile lucratoare de concediu neintrerupt, in timp ce sindicatele vor ca perioada concediului neintrerupt sa fie de cel putin 15 zile.

Guvernul vrea sa pastreze in noul Cod al muncii prevederea ca liderii sindicali sa nu poata fi concediati de la locurile de munca in perioada de mandat sindical, insa vrea sa elimine perioada de doi ani dupa incetarea mandatului. Sindicatele cer insa mentinerea acestei prevederi, care se regaseste in Codul muncii in vigoare.

Guvernul propune recuperarea unor eventuale pagube provocate din vina angajatului in 30 de zile dupa ce i-a comunicat acestuia evaluarea pagubei. Sindicatele se opun acestei propuneri, sustinand ca doar instanta de judecata poate constata vinovatia si obligatia de plata.

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciicontract colectiv de muncasindicalisti

Data aparitiei: 26 Ianuarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contractul Colectiv de Munca declanseaza conflictul sindicalist la nivel national Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]