Asadar, atunci cand un un angajat lipseste fara un motiv intemeiat de la locul de munca, aceasta constitutie o absenta nemotivata, fiind o situatie aparte fata de zilele de concediu fara plata.
Iata un caz intalnit pe PortalCodulMuncii.ro: "Tinand cont de faptul ca articolul 5 alin. (1) din Codul muncii a fost declarat neconstitutional, in situatia in care avem un angajat cercetat disciplinar (pe motiv ca absenteaza nemotivat) si perioada cercetarii disciplinare coincide cu perioada in care angajatul absenteaza nemotivat, se suspenda totusi contractul de munca in Revisal (conform prevederilor art. 51 alin. (2))?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In acest context, chiar daca dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. a) au fost declarate neconstitutionale, contractul individual de munca se suspenda in perioada absentelor nemotivate in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Sursa: PortalCodulMuncii