Inainte de orice explicatie, va amintesc faptul ca Protectia la Concediere reprezinta un beneficiu si pentru tatal copilului, nu doar pentru mama.
Pentru a intelege notiunea de protectie la concediere dupa revenirea din CCC, vom consulta Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111 din 2010, aprobate prin HG nr. 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 25. din OUG nr. 111/2010 – (1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1).
Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Nerespectarea prevederilor art. 25 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Salariata are tot dreptul sa revina la locul de munca oricand si sa reintre in concediu de crestere copil oricand, pana cand acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap.
O sintagma cheie pentru a intelege protectia la concediere pentru salariatii reveniti din CCC este "revenire definitiva".
Revenirea definitiva este momentul in care salariata nu mai poate reintra in concediu crestere copil, adica implinirea copilului a varstei de 2 ani respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Specialistii in legislatia muncii recomanda varianta care nu prezinta riscuri pentru angajator, adica mentinerea contractului individual de munca al salariatei pe o perioada de 6 luni de la revenirea definitiva a acesteia la locul de munca.
Asadar, decizia de a inceta raporturile de munca inainte de cele 6 luni peste momentul revenirii definitive la locul de munca ar putea fi atacata in instanta.
Nu uitam faptul ca beneficiaza de concediu crestere copil oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata daca indeplineste conditiile de acordare.
Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Citeste si:
Angajata se intoarce din concediul de ingrijirea copilului dar postul ei a disparut. A fost scos din organigrama...
Concediul de crestere a copilului reprezinta vechime in munca! Actul normativ ce reglementeaza aceasta regula
Stimulent de Insertie in 2016. Tot ce trebuie sa stii despre cuantum si conditii de acordare