Trecerea temporara in alta munca

trecerea temporara in alta muncaart. 48 din Codul munciimodificarea contractului individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 16.07.2008 - Gabriela Chirazof

Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.

In temeiul art. 48 din Codul muncii, angajatorul poate dispune modificarea temporara a locului si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de cod.

Angajatorul poate modifica unilateral locul si felul muncii in caz de forta majora numai pe perioada existentei situatiei imprevizibile, externe si care nu poate fi inlaturata.

Angajatorul poate modifica temporar, pentru o perioada ce nu poate depasi 60 de zile, locul si felul muncii, potrivit art. 264 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Vorbim in acest caz de retrogradarea din functie cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea. Este o masura disciplinara luata in cadrul cercetarii disciplinare prealabile a salariatului in conditiile art. 263-268 din Codul muncii.

Ca masura de protectie a salariatului legea vizeaza acele cazuri in care salariatul se regaseste in situatii speciale, respectiv cand starea sanatatii impune o asemenea modificare. Astfel de situatii sunt reglementate in legi speciale. Putem vorbi in acest caz de:


- pensionarii de invaliditate de gradul III;
- asiguratii care, datorita unei boli profesionale sau unui accident de munca, nu isi mai pot desfasura activitatea la locul de munca anterior manifestarii riscului asigurat;
- femeile gravide, care au nascut recent sau care alapteaza si care trebuie repartizate in locuri de munca care nu prezinta riscuri pentru sanatatea ei etc.

Atentie!
Legea permite doar o modificare unilaterala temporara a locului si felului muncii, nu si a celorlalte elemente esentiale ale contractului.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
trecerea temporara in alta muncaart. 48 din Codul munciimodificarea contractului individual de munca

Data aparitiei: 16 Iulie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Trecerea temporara in alta munca Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]