Editorial, 16.07.2008 - Gabriela Chirazof
Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.
In temeiul art. 48 din Codul muncii, angajatorul poate dispune modificarea temporara a locului si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de cod.
Angajatorul poate modifica unilateral locul si felul muncii in caz de forta majora numai pe perioada existentei situatiei imprevizibile, externe si care nu poate fi inlaturata.
Angajatorul poate modifica temporar, pentru o perioada ce nu poate depasi 60 de zile, locul si felul muncii, potrivit art. 264 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Vorbim in acest caz de retrogradarea din functie cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea. Este o masura disciplinara luata in cadrul cercetarii disciplinare prealabile a salariatului in conditiile art. 263-268 din Codul muncii.
Ca masura de protectie a salariatului legea vizeaza acele cazuri in care salariatul se regaseste in situatii speciale, respectiv cand starea sanatatii impune o asemenea modificare. Astfel de situatii sunt reglementate in legi speciale. Putem vorbi in acest caz de:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Portal Codul Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
- pensionarii de invaliditate de gradul III;
- asiguratii care, datorita unei boli profesionale sau unui accident de munca, nu isi mai pot desfasura activitatea la locul de munca anterior manifestarii riscului asigurat;
- femeile gravide, care au nascut recent sau care alapteaza si care trebuie repartizate in locuri de munca care nu prezinta riscuri pentru sanatatea ei etc.
Atentie!
Legea permite doar o modificare unilaterala temporara a locului si felului muncii, nu si a celorlalte elemente esentiale ale contractului.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________