Intrebare:
1. Care sunt pasii desfacerii contractului individual de munca in conditiile in care angajatul nu mai vine la lucru (nu anunta, are echipament de lucru).
2. Care sunt pasii desfacerii contractului individual de munca in conditiile in care angajatul este prezent la lucru in stare de ebrietate.
Mentionam faptul ca contractul colectiv de munca al societatii mentioneaza pentru punctul 1 = 3 absente; pentru punctul 2= concedierea.
Raspuns:
In conditiile in care salariatul acumuleaza mai mult de 3 absente nemotivate (potrivit contractului colectiv de munca incheiat la nivelul unitatii dvs.), respectiv in cazul in care acesta incalca regulile de disciplina muncii din unitate prin prezentarea la lucru in stare de ebrietate, puteti dispune sanctionarea disciplinara a acestuia, aplicandu-i una din sanctiunile prevazute in cadrul art. 264 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
In conditiile in care intentionati aplicarea unei masuri de sanctionare disciplinara mai grava decat avertismentul scris prevazut la art. 264 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, va trebui sa convocati salariatul in scris in vederea desfasurarii unei cercetari disciplinare prealabile – convocatorul urmand a cuprinde obligatoriu obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Pe durata cercetarii disciplinare prealabile, puteti dispune in mod unilateral suspendarea raporturilor de munca ale angajatului cercetat – cu precizarea ca daca se constata nevinovatia salariatului cercetat, acesta va beneficia de plata unei despagubiri egala cu drepturile de care a fost privat pe durata suspendarii contractului.
Daca in urma cercetarii prealabile rezulta aplicarea celei mai grave sanctiuni disciplinare, respectiv desfacerea disciplinara a raporturilotr de munca, veti emite decizia scrisa de concediere in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la momentul la care ati luat la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare (a 3-a zi de absente nemotivate, respectiv ziua in care salariatul s-a prezentat la lucru in stare de ebrietate).
Conditiile de forma pe care trebuie sa le indeplineasca decizia de concediere disciplinara sunt prevazute in cadrul art. 268 alin. (2) din Codul muncii – conditii a caror nerespectare atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Decizia de concediere urmeaza a fi comunicata angajatului in termen de cel mult 5 zile de la data emiterii, iar efectele acesteia (incetarea raporturilor de munca) se vor produce numai de la data comunicarii deciziei.
In conditiile in care prin contractul colectiv de munca incheiat la nivelul unitatii s-a stabilit o procedura speciala, derogatorie de la prevederile legislatiei muncii in favoarea salariatului, se va aplica in mod prioritar respectiva procedura.