Un proiect de act normativ, aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, arata ca salariatii cercetati disciplinar ar putea beneficia de serviciile unui avocat in vederea apararii in fata angajatorilor.
Reamintim faptul ca salariatul poate fi sanctionat disciplinar doar dupa efectuarea unei cercetari disciplinare ce respecta mai multe conditii obligatorii prevazute de Codul Muncii.
In viitor, angajatii care sunt cercetati disciplinar, ar putea beneficia de ajutorul unui avocat.
Initiatorul acestui proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 571/2003 este senatorul PDL: Volosevici Andrei-Liviu.
![Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale](https://www.rs.ro/dbimg/product/1563-consilier-ghid-.png)
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
![40 Modele de Regulament Intern](https://www.rs.ro/dbimg/product/3188-40-modele-de-re.png)
40 Modele de Regulament Intern
![Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta](https://www.rs.ro/dbimg/product/2012-manual-de-prim-.png)
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
In expunerea de motive se noteaza:
"Curtea Constitutionala a statuat in jurisprudenta sa ca raporturile juridice de munca trebuie sa se desfasoare intr-un cadru legal, pentru a fi respectate drepturile si indatoririle, precum si interesele legitime ale ambelor parti. In acest cadru, cercetarea disciplinara prealabila aplicarii sanctiunii contribuie in mare masura la prevenirea unor masuri abuzive, nelegale sau netemeinice, dispuse de angajator, profitand de situatia sa dominanta.
Conform dispozitiilor Codului muncii, pentru a putea aplica o sanctiune disciplinara, cu exceptia avertismentului scris, angajatorul este obligat sa dispuna efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile, sub sanctiunea nulitatii absolute.
In baza art. 251 alin. 4 din Codul muncii, republicat, in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Desi principiul constitutional privind dreptul la aparare este inclus in prevederile textului de lege citat mai sus, el este limitativ si discriminatoriu, deoarece angajatul poate fi asistat doar de un reprezentant al sindicatului din care face parte."
Totodata, in expunerea de motive se delimiteaza doua mari probleme ce reies din datele mai sus mentionate. Primul aspect este cel referitor la dreptul de aparare al angajatului ca fiind limitat si conditionat de apartenenta sau calitatea de membru in cadrul asociatiei sindicale. De asemenea, in cazul in care nu exista un sindicat reprezentantiv, la cercetarea disciplinara, angajatul nu poate si asistat de un aparator.
Astfel, initiatorul acestui proiect considera necesare introducerea unei prevederi care sa spuna ca angajatul poate fi asistat si de un avocat.