Furt - temei legal de concediere

05 Iulie 2006
05 Iulie 2006
concedierefurtconcediere disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Am angajati care au furat si nu stiu ce documente trebuie sa intocmesc pentru a le incheia Contractul Individual de Munca. Cu ce articol din Codul muncii trebuie sa le inchid carnetele de munca?

Pot fi actionati in judecata imediat sau numai dupa concediere ?

Raspuns:

Raspunderea penala este o raspundere legala, care isi are temeiul in dispozitiile Codului penal (infractiunea de furt, furt calificat, etc.), pe cand raspunderea disciplinara care poate duce in acest caz la incetarea raporturilor de munca in temeiul art. 61 lit. a) din Codul muncii este o raspundere de natura contractuala, avandu-si temeiul in contractul de munca incheiat de parti.

Angajatorul nu poate proceda la desfasurarea anchetarii disciplinare a faptei care prezinta elementele constitutive ale unei infractiuni, daca doreste sa depuna plangere penala in legatura cu fapta respectiva, avand in vedere faptul ca numai faptele stabilite prin sentinta penala definitiva in ceea ce priveste existenta faptei, autorul ei si forma de vinovatie au autoritate de lucru judecat in procedura de aplicare a sanctiunii disciplinare a desfacerii contractului de munca.

In aceste conditii, aveti la dispozitie urmatoarea procedura, insa numai dupa ce dosarul cauzei a fost consultat in prealabil de un avocat sau consilier juridic:

a) Reprezentantul legal al unitatii va face personal sau prin mandatar o plangere in fata unui organ de urmarire penala, in conditiile Codului de procedura penala, in care va descrie fapta care formeaza obiectul plangerii, indicarea faptuitorului (angajatul) si a mijloacelor de proba pe care le detine.

Salariatul fata de care se efectueaza urmarirea penala devine invinuit cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa, iar dupa acest moment devine inculpat.

b) In vederea tragerii la raspundere civila a inculpatului, puteti alatura actiunii penale si o actiune civila in cadrul procesului penal, in conditiile Codului de procedura penala, solicitand repararea pagubei cauzate prin savarsirea infractiunii, fie in natura, fie prin plata unei despagubiri banesti, atunci cand repararea in natura nu este posibila.

Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata, pana la citirea actului de sesizare.

c) Veti suspenda contractul de munca al salariatului impotriva caruia ati formulat plangerea penala, in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

d) Daca se constata din ancheta organului de urmarire penala faptul ca actiunea penala nu poate fi pusa in miscare sau nu poate fi exercitata deoarece fapta nu exista sau s-a stabilit ca fapta nu a fost savarsita de invinuit sau de inculpat, nu veti putea sanctiona disciplinar angajatul pentru fapta respectiva.

In acest caz, salariatul isi va relua activitatea anterioara, si ii veti plati o despagubire egala cu salariul si toate celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului, in temeiul art. 52 alin. (2) din Codul muncii.

e) Daca salariatul este condamnat pentru infractiunea respectiva la o pedeapsa privativa de libertate, contractul sau de munca va inceta de drept in baza art. 56 lit. g) din Codul muncii, la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de condamnare – va trebui sa intocmiti o decizie prin care sa constatati acest lucru.

f) Daca procesul penal inceteaza din motivele prevazute de lege (exemplu - actiunea penala nu poate fi pusa in miscare sau nu poate fi exercitata deoarece fapta nu este prevazuta de legea penala; fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni; faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii; a intervenit amnistia sau prescriptia) veti putea dispune cercetarea disciplinara prealabila a faptei imputate sub aspectul relatiilor de munca, putand dispune sanctionarea disciplinara a angajatului si dupa caz concedierea disciplinara in baza art. 61 lit. a) din Codul muncii.

100 de studii de caz despre concediere!

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]