In ce situtatii se poate reactiva un CIM care incetase din motive obiective?

incetare cimart 65 codul munciiconcediere 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a mentiona ca, persoanele concediate in temeiul art. 65 din Codul muncii, beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare (art. 75 din Codul muncii).

In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenl de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului in care contractul de munca este suspendat pentru absente nemotivate, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern (art. 75 alin. (3) din Codul muncii).


Iata o situatie prezentata pe PortalCodulMuncii.ro: "Un salariat primeste decizia de concediere in temeiul art. 65 Codul muncii in data de 17.11.2017 (termenul de preaviz de 20 de zile lucratoare s-a implinit in data de 16.11.17).

Exista dovada comunicarii prin executor judecatoresc. In data de 05.12.2017, fostul salariat trimite doua certificate de concedii medicale pentru perioadele 01-15.11.2017 si 16-30.11.2017. Nu a anuntat, sub nici o forma, faptul ca se afla in concediu medical in perioada preavizului. Ce putem face in aceasta situatie?"



Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:



Este demn de mentionat ca, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Daca salariatul in perioada 01-15 noiembrie s-a aflat in preaviz, ce a facut in aceasta perioada astfel incat angajatorul nu a stiut ca este in concediu medical? Salariatul a fost la locul de munca pe durata preavizului?

In contextul in care angajatul a fost la locul de munca pe durata preavizului, angajatorul poate contesta certificatul medical eliberat pentru perioada 01-15 noiembrie.

IMPORTANT! Indiferent de situatie, avand in vedere cele relatate, perioada de preaviz se prelungeste cu perioada concediului medical.

Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii, situatie reglementata de art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.

Angajatorul trebuie sa stie ca nu se poate reactiva contractul de munca incetat. Functia REACTIVARE se foloseste doar in situatia in care un salariat este reintegrat prin hotarare judecatoreasca.

ATENTIE! Doar daca salariatul va contesta decizia de incetare a CIM in urma procesului veti putea reactiva contractul avand temei hotararea judecatoreasca.

Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna toate dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare (art. 272 din Codul muncii).


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incetare cimart 65 codul munciiconcediere 2017

Data aparitiei: 08 Decembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In ce situtatii se poate reactiva un CIM care incetase din motive obiective? Nota: 4.11 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]