In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenl de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului in care contractul de munca este suspendat pentru absente nemotivate, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern (art. 75 alin. (3) din Codul muncii).
Iata o situatie prezentata pe PortalCodulMuncii.ro: "Un salariat primeste decizia de concediere in temeiul art. 65 Codul muncii in data de 17.11.2017 (termenul de preaviz de 20 de zile lucratoare s-a implinit in data de 16.11.17).
Exista dovada comunicarii prin executor judecatoresc. In data de 05.12.2017, fostul salariat trimite doua certificate de concedii medicale pentru perioadele 01-15.11.2017 si 16-30.11.2017. Nu a anuntat, sub nici o forma, faptul ca se afla in concediu medical in perioada preavizului. Ce putem face in aceasta situatie?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Este demn de mentionat ca, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Daca salariatul in perioada 01-15 noiembrie s-a aflat in preaviz, ce a facut in aceasta perioada astfel incat angajatorul nu a stiut ca este in concediu medical? Salariatul a fost la locul de munca pe durata preavizului?
In contextul in care angajatul a fost la locul de munca pe durata preavizului, angajatorul poate contesta certificatul medical eliberat pentru perioada 01-15 noiembrie.
IMPORTANT! Indiferent de situatie, avand in vedere cele relatate, perioada de preaviz se prelungeste cu perioada concediului medical.
Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii, situatie reglementata de art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.
Angajatorul trebuie sa stie ca nu se poate reactiva contractul de munca incetat. Functia REACTIVARE se foloseste doar in situatia in care un salariat este reintegrat prin hotarare judecatoreasca.
ATENTIE! Doar daca salariatul va contesta decizia de incetare a CIM in urma procesului veti putea reactiva contractul avand temei hotararea judecatoreasca.
Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna toate dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare (art. 272 din Codul muncii).
Sursa: PortalCodulMuncii