Cumul de functii dupa CCC. Care va fi baza de calcul pentru concediul medical?

Cumul de functii dupa CCCbaza concediu medical
Cumul de functii dupa CCC. Care va fi baza de calcul pentru concediul medical?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O salariata a fost in concediu crestere copil pana pe data de 26.03.2023. Intre 26.03.2023 si 31.05.2023 a avut la aceeasi societate functia de baza si un salariu brut de 4273 lei (net 3000 lei). Incepand cu data de 01.06.2023 la prima societate s-a modificat timpul de lucru la 2 ore si salariul brut la 856 lei (500 lei net) si s-a mutat functia de baza pe o a doua societate cu un salariu brut de 4209 lei (2500 net). In luna iulie aceasta salariata aduce un concediu medical (un singur exemplar) pentru ingrijire copil cod indeminzatie 09 si cod diagnostic 53 poentru 5 zile. Mentionez ca societatile fac parte dintr-un grup. Cum se calculeaza si cum se inregistreaza corect acest concediu medical (care este modalitatea de calcul a indemnizatiei)? Se poate lua in calcul doar la una dintre societati?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevad in art. 58:
 
Va propunem o lucrare exceptionala, care explica impecabil intreaga procedura si toate implicatiile pe care le presupune acordarea unui concediu. A oricarui tip de concediu. Este vorba despre ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema, detalii AICI >>> 
 
Art. 58
 
(1) Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator la care este indeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni, precum si pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare. In aceste cazuri, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
 
(4) Pentru situatiile in care persoanele prevazute la alin. (1) incheie un contract individual de munca cu un nou angajator incepand cu ziua urmatoare incetarii altui contract, pe langa alte contracte individuale de munca aflate in derulare, in cazul in care intervine un certificat de concediu medical, beneficiaza de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate de la noul angajator numai daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Baza de calcul al indemnizatiei se constituie numai din veniturile realizate la noul angajator.
 
(8) Persoanele care incep sa isi desfasoare activitatea la mai multi angajatori, in cazul in care intervine un certificat de concediu medical pentru care la stabilirea stagiului de asigurare se iau in calcul perioadele asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia aferenta certificatului de concediu medical se plateste de catre fiecare angajator. Baza de calcul al indemnizatiei se constituie cu venitul obtinut la fiecare angajator.
 
Avand in vedere reglementarile de mai sus (alin.8), in cazul in care in ultimele 6 luni anterioare lunii in care beneficiaza de concediu medical, salariatul a beneficiat de concediu pentru cresterea copilui (stagiu de asigurare asimilat conform art. 8 din OUG 158/2005 ) pot exista doua situatii:
1) salariata, la data la care beneficiaza de concediu medical, lucreaza la un singur angajator. In aceasta situatie angajatorul calculeaza baza de calcul luand in considerare inclusiv indemnizatia pentru cresterea copilului.
 
2) salariata, la data la care beneficiaza de concediu medical, lucreaza la mai multi angajatori. In aceasta situatie, angajatorul stabileste baza de calcul luand in considerare doar veniturile realizate la el in ultimele 6 luni (totalul se imparte la numarul de zile de stagiu din cele 6 luni).
In situatia expusa amandoua societatile vor lua stagiu de cotizare perioada concediului pentru cresterea copilului, dar nu vor lua in calcul indemnizatia pentru cresterea copilului.
 
Prima societate va lua in calcul veniturile asupra carora a calculat CAM realizate in perioada 26.03 – 30.06 si le va imparti la numarul de zile de stagiu de cotizare din aceasta perioada.
 
Cea de a doua societate va lua in calcul veniturile asupra carora a calculat CAM realizate in perioada 01 – 30. 06 si le va imparti la numarul de zile de stagiu de cotizare din aceasta perioada.
 
La societatea unde are venitul mai mic, salariata va prezenta o copie a certificatului medical certificata pentru conformitate cu originalul de medicul prescriptor, iar la societatea unde are venitul mai mare originalul certificatului. Nu este posibil sa calculeze indemnizatia doar una dintre societati.

Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Cumul de functii dupa CCCbaza concediu medical

Data aparitiei: 10 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumul de functii dupa CCC. Care va fi baza de calcul pentru concediul medical? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]