Noutati privind concediul de crestere a copilului. Perioadele de CCC ar trebui luate in calcul in stabilirea concediului de odihna?

concediu crestere copil 2018CO dupa CCCconcediu odihna mameart 145 codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit art. 145 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.

Cu alte cuvinte, la intoarcerea dintr-un concediu medical sau de maternitate, salariatul/salariata va beneficia si de concediu de odihna, corespunzator perioadei cat a lipsit, ca si cum s-ar fi aflat la lucru. Pornind de la acest text, in practica s-a ridicat intrebarea daca nu cumva, prin analogie, si perioadele de concediu de crestere a copilului ar trebui luate in calcul in stabilirea concediului de odihna. Altfel spus, daca nu cumva parintele revenit dupa 2 ani de concediu de crestere a copilului ar avea dreptul si la concediul de odihna pentru acest interval.

Cu privire la acest subiect, instantele romanesti (in speta, Curtea de Apel Cluj) s-au adresat Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu o intrebare privitoare la modalitatea de interpretare a dispozitiilor Directivei europene privind timpul de  munca, nr. 2003/88.

In cauza C-12/17, Tribunalul Botosani si Ministerul Justitiei c. Maria Dicu, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a precizat ca situatiile in care suspendarea activitatii trebuie luate in calcul in stabilirea concediului de odihna se deosebesc de situatia salariatei aflate in concediul de crestere a copilului. Intr-adevar, in anumite situatii specifice in care lucratorul nu este capabil sa isi indeplineasca atributiile, in special din cauza unei absente pentru motiv de boala corespunzator justificate sau a unui concediu de maternitate, un stat membru nu poate conditiona dreptul la concediu anual platit de obligatia de a fi lucrat efectiv. Dar d-na Maria Dicu, salariata care a beneficiat de un concediu pentru cresterea copilului, nu se afla intr-o astfel de situatie specifica.

Situatia salariatului in concediu medical se deosebeste deci de cea a salariatului in concediu pentru cresterea copilului. Asadar, perioada de suspendare a contractului de munca, pentru concediu de crestere a copilului, nu se va lua in calcul in determinarea concediului de odihna, dupa revenirea parintelui la lucru.

In alta ordine de idei, atragem atentia ca veniturile din drepturi de proprietate intelectuala au fost reintroduse in baza de calcul a indemnizatiei de concediu de crestere a copilului prin Ordonanta de urgenta nr. 81/2018, publicata in Monitorul Oficial nr. 792 din 17 septembrie 2018. Ordonanta a reparat astfel o greseala intervenita cu prilejul modificarii Codului fiscal prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2018, cand veniturile din drepturile de proprietate intelectuala incetasera sa mai fie luate in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului.

Pentru persoanele carora li s-a stabilit cuantumul indemnizatiei lunare de crestere a copilului, fara a fi luate in calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate incepand cu data de 23 martie 2018, agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti au obligatia de a stabili noul cuantum in termen de 60 de zile de la depunerea documentelor doveditoare privind realizarea acestor venituri sau, dupa caz, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 81/2018, in cazul in care aceste documente sunt deja depuse.

 
Concediu crestere copil    


  •     se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului;
  •     este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;
  •     se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
  •     poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu crestere copil 2018CO dupa CCCconcediu odihna mameart 145 codul muncii

Data aparitiei: 29 Octombrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noutati privind concediul de crestere a copilului. Perioadele de CCC ar trebui luate in calcul in stabilirea concediului de odihna? Nota: 4.38 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]