"Am o salariata, cetatean Republica Moldova cu NIF, cu contract perioada determinata pana la data de 24.07.2023, care este insarcinata si va intra in concediu sarcina si lauzie pana pe data de 04.07.2023, suspendarea va fi incepand cu 05.07.2023 (crestere copil). Suspendarea se va efectua in data de 05.07.2023 iar contractul de munca va inceta de drept la data de 24.07.2023. In acest caz cum procedez cu decizia de suspendare? O fac doar pe perioada 05.07.2023 ·24.07.2023? Mentionez ca salariata nu indeplineste stagiul de indemnizatie crestere copil (cele 12 luni)."
Raspunsul specialistului:
In opinia noastra, pentru salariata care intra in concediul pentru cresterea copilului (daca indeplineste conditiile legale pentru acest drept), suspendarea se poate face pana la data incetarii de drept a contractului individual de munca pe durata determinata pe care l-ati incheiat cu aceasta, deci pana la 24.07.2023.
Insa, din cele mentionate de dumneavoastra intelegem ca persoana in cauza nu indeplineste conditiile pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevazute de legislatia in acest domeniu.
Conform art. 2 din OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, de acest concediu beneficiaza doar persoanele care in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
In acest caz salariata nu poate beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si, prin urmare, nu i se poate suspenda contractul de munca pentru acest motiv. La finalizarea perioadei de acordare a concediului medical pentru sarcina si lauzie, salariata trebuie sa revina in activitate, pana la incetarea de drept a contractului individual de munca la data de 24.07.2023.
Daca nu doreste sa reia activitatea, salariata are posibilitatea de a solicita un
concediu fara plata, cu acordul angajatorului, pana la incetarea de drept a contractului individual de munca, sau poate cere incetarea contractului de munca, prin acordul partilor, mai repede decat termenul pentru care a fost incheiat initial.
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<