O noua ordonanta de urgenta a fost adoptata joi de Guvern, iar noile prevederi care ar urma sa fie publicate in Monitorul Oficial in perioada imediat urmatoare stabilesc acordarea de
zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor in situatia in care scolile, dupa redeschidere, vor fi inchise din nou din cauza pandemiei.
Astfel, conform ordonantei, unul dintre parintii copilului care nu mai poate merge la scoala din cauza epidemiei de coronavirus va beneficia de zile libere platite, in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, in urma depunerii cererii catre angajator, in conditii similare celor prevazute anterior de Legea 19/2020.
Se va acorda indemnizate pentru zile libere platite acelor parinti care indeplinesc urmatoarele conditii:
- au copii cu varsta de pana la 12 ani sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie anteprescolara;
- celalalt parinte nu beneficiaza, la randul sau, de zile libere.
ATENTIE!
Zilele libere platite nu vor putea fi acordate daca unul dintre parinti se afla intr-una dintre urmatoarele situatii:
- este in concediu de crestere a copilului;
- este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere (in cazul copiilor cu dizabilitati);
- are raportul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului;
- nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Zilele libere se acorda la cererea unuia dintre parinti (inclusiv in cazul familiilor monoparentale), depusa la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul.
Totodata, se semneaza de catre unul dintre parinti o declaratie pe proprie raspundere, ca dovada ca nu a solicitat la locul de munca zile libere pentru supravegherea copilului in conditiile amintite, astfel incat doar unul dintre parinti sa beneficieze de zile libere platite.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<