O noua ordonanta de urgenta a fost adoptata joi de Guvern, iar noile prevederi care ar urma sa fie publicate in Monitorul Oficial in perioada imediat urmatoare stabilesc acordarea de
zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor in situatia in care scolile, dupa redeschidere, vor fi inchise din nou din cauza pandemiei.
Astfel, conform ordonantei, unul dintre parintii copilului care nu mai poate merge la scoala din cauza epidemiei de coronavirus va beneficia de zile libere platite, in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, in urma depunerii cererii catre angajator, in conditii similare celor prevazute anterior de Legea 19/2020.
Se va acorda indemnizate pentru zile libere platite acelor parinti care indeplinesc urmatoarele conditii:
- au copii cu varsta de pana la 12 ani sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie anteprescolara;
- celalalt parinte nu beneficiaza, la randul sau, de zile libere.
ATENTIE!
Zilele libere platite nu vor putea fi acordate daca unul dintre parinti se afla intr-una dintre urmatoarele situatii:
- este in concediu de crestere a copilului;
- este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere (in cazul copiilor cu dizabilitati);
- are raportul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului;
- nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Zilele libere se acorda la cererea unuia dintre parinti (inclusiv in cazul familiilor monoparentale), depusa la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul.
Totodata, se semneaza de catre unul dintre parinti o declaratie pe proprie raspundere, ca dovada ca nu a solicitat la locul de munca zile libere pentru supravegherea copilului in conditiile amintite, astfel incat doar unul dintre parinti sa beneficieze de zile libere platite.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Calificare la locul de muncaIntrebare: Societatea noastra doreste sa efectueze un curs de initiere/formare profesionala (exemplu: din muncitor necalificat in rectificator universal), cu un formator care este salariatul societatii noastre (cu/fara diploma de formator), insa societatea nu poate elibera decat o diploma recunoscuta la nivel intern. Intrebare: Dupa absolvirea cursului de initiere/formare, angajatorul poate face modificarea functiei in REVISAL in baza acelei diplome cu un act aditional?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie limita de varsta. Incetare CIM. Incheierea unui nou contractIntrebare: Am urmatoarea speta: Salariata nascuta pe 09.10.1962 (62 ani si 4 luni), in ianuarie a indeplinit conditiile pentru pensie limita varsta conform anexa 5 si are stagiul de cotizarea peste 15 ani. Aceasta doreste sa continue activitatea la noi si am prelungit/lasat contractul. Intrebare: 1. Este ok cum am procedat? Sau trebuia sa incetez contractul si sa fac altul nou? 2. Pensia se va cumula cu salariul? Dat fiind faptul ca nu este pensie anticipata, este de drept-limita de varsta.Sau trebuie sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<