Detasarea salariatilor: Legislatie. Cazuri practice. Informatii esentiale pentru angajati si angajatori

delegaredetasaredelegare sau detasareindemnizatie de detasare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Detasarea reprezinta actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.

Detasarea reprezinta o masura care se dispune in mod unilateral de catre angajator, deci nu necesita consimtamantul salariatului. Evident, salariatul poate refuza detasarea iar pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa existe motive obiective.

Salariatul detasat se va subordona angajatorului in interesul caruia va presta activitate pe toata perioada pe care este detasat.

Prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Pe ce perioada se poate dispune detasarea?
Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. Aceast perioada poate fi prelungita pentru motive obiective, cand se impune prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.

Poate angajatul sa refuze detasarea dispusa de angajatorul sau?
Da, salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.

Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Angajatorul la care a fost dispusa detasarea este cel responsabil sa acorde angajatorului drepturile cuvenite salariatului.

Cat timp va fi detasat, salariatul beneficiaza de drepturile mai favorabile,  fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.

Evident, inainte de detasare, angajatorul salariatului trebuie sa verifice drepturile existente in cadrul companiei catre care doreste detasarea salariatului. Angajatorul va dispune acordarea drepturilor salariale mai convenabile angajatului ce urmeaza sa fie detasat.

In situatia in care angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.

Nu uitati faptul ca desi detasarea nu necesita consimtamantul salariatului, prelungirea perioadei de detasare trebuie efectuata doar dupa ce avem acordul acestuia.

Refuzul de acceptare a prelungirii detasarii nu va atrage dupa sine niciun fel de consecinte negative, precum sanctiuni.


Atentie mare la faptul ca delegarea si detasarea reprezinta doua notiuni diferite.

Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca, dar pentru acelasi angajator, nu pentru altul, asa cum se intampla in cazul detasarii.

  Aflati totul despre delegare aici>>>>


de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
delegaredetasaredelegare sau detasareindemnizatie de detasare

Data aparitiei: 16 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasarea salariatilor: Legislatie. Cazuri practice. Informatii esentiale pentru angajati si angajatori Nota: 3.25 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]