Editorial, 04.02.2008 - Marcel Vasile
„Scumpirile si revendicarile salariale arunca Romania in criza”, titreaza astazi cotidianul „Adevarul.” In fiecare an in aceasta perioada au loc negocieri cu privire la incheierea contractelor colective de munca, iar capitolul privind salarizarea reprezinta principala tema de negociere. La nivel national, dezbaterile si discutiile aprinse pe acesta tema se vor finaliza cel mai probabil in luna aprilie (cel putin asa s-a intâmplat atunci când a fost modficat ultima data CCMUNN prin act aditional). Pâna atunci salariul minim brut la care se aplica coeficientii minimi de ierarhizare (art.41 din CCMUNN pe anii 2007-2010) este de 500 lei .
Negocierea salariului - la angajare sau pe parcursul desfasurarii activitatii - nu se rezuma doar la stabilirea cuantumului salariului. Va trebui sa ai in vedere toate elementele care pot fi incluse in pachetul salarial (salariu de baza, folosirea unei masini din patrimoniul societatii, prime sau cadouri pentru diverse ocazii, plata unor asigurari medicale, ajutoare de nastere, decontarea cheltuielilor de transport, tichete de masa sau tichete cadou, telefon de serviciu).
Salariul cuprinde, potrivit art. 155 din Codul muncii, salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Salariul de baza se stabileste prin negociere si constituie partea principala a salariului. In functie de salariul de baza se calculeaza indemnizatiile, sporurile si adaosurile.
Indemnizatiile sunt sume de banice exced salariului de baza care se acorda in functie de conditiile concrete in care se presteaza munca. Exemple: indemnizatia de conducere, indemnizatia de neconcurenta, indemnizatia de delegare sau detasare.
Sporurile si adaosurile se platesc salariatilor care isi desfasoara activitatea in anumite conditii sau care intrunesc anumite cerinte speciale.
Prin contractul colectiv de munca unic la nivel national in vigoare s-au stabilit urmatoarele sporuri:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10 % din salariul de baza; Diurna legala in Romania si in strainatate Legis Plus Legislatia Muncii Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza;
f) pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite;
Cazurile in care se aplica aceasta prevedere si cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.