Detasarea transnationala si refuzul de a elibera documentul portabil A1. Care vor consecintele?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
15 Mai 2023
15 Mai 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Detasarea transnationaladocumentul portabil A1contributii sociale detasare transnationala
Detasarea transnationala si refuzul de a elibera documentul portabil A1. Care vor consecintele?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"S-a solicitat prin cerere trimisa catre CNPP Bucuresti documente portabile A1 pentru detasare transnationala pentru angajatii societatii. In perioada de asteptare a raspunsului de la CNPP ( care poate dura intre 2-4 luni), angajatii au fost deja detasati pentru a ne incadra in termenele conform contractelor incheiate de catre societate. Intrebarea noastra este : in situatia in care raspunsul de la CNPP ar fi negativ, respectiv nu s-ar elibera FA1, care este procedura pe care trebuie sa o urmeze firma pentru a-si continua activitatea in detasare transnationala? Mentionam faptul ca in timpul de asteptare a prelucrarii solicitarii noastre de catre CNPP Bucuresti, angajatilor detasati li s-au acordat toate drepturile ( indemnizatie de detasare, taxe la salarii in Romania conform D112)."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, sub rezerva articolelor 12-16: (a) persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv.
 
Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui!
 
Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi, detalii AICI >>>
 
Astfel,  Regulamentul stabileste regula potrivit careia contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate.
Exceptiile sunt stabilite in baza documentului portabil A1 asa incat ori de cate ori nu se elibereaza document portabil A1 contributiile sociale se platesc in statul in care salariatul presteaza activitate.
 
In consecinta, in situatia expusa daca nu se elibereaza document portabil A1 se vor rectifica statul de salarii si declaratia 112, iar contributiile sociale se vor plati in statul in care salariatii au prestat activitate.
 
In continuare, contributiile sociale vor fi platite in statul in care salariatii presteaza activitate. In plus, angajatorul se va interesa in statul in care salariatii presteaza activitate cu privire la obligatiile ce-i revin in calitate de angajator care detaseaza salariati fara document portabil A1.
 
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]