Modificarea contractului pe durata nedeterminata in contract pe durata determinata nu este posibila

contract de muncacontract individual de muncacontract pe durata determinatamodificarea contractului de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dar viceversa este perfect posibil, in sensul ca un contract pe durata determinata poate oricand sa fie transformat in contract pe durata nedeterminata. Solutia este actul aditional de modificare a contractului individual de munca.

Dar atentie la faptul ca angajatorul nu are voie sa modifice contractul individual de munca pe durata nedeterminata in contract pe durata determinata, chiar daca partile convin asupra acestei decizii. Un astfel de act aditional de modificare a CIM pe durata nedeterminata in CIM pe durata determinata va fi lovit de nulitate.

Evident, daca partile convin asupra deciziei, atunci contractul individual de munca pe durata nedeterminata poate inceta cu acordul partilor, urmand ca ulterior, intre parti sa fie incheiat un nou CIM, de data aceasta pe durata determinata, dupa cum s-a convenit.

Tinem cont de faptul ca modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

Art. 48 din Codul Muncii prevede faptul ca angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.


Atentie mare la faptul ca un contract individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:

a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;

b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;

c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;

d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;

e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;

f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.


Atentie!

CIM pe durata determinata NU poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni!

Daca CIM pe durata determinata inlocuieste un salariat al carui CIM este suspendat, durata sa va expira la momentul incetarii motivelor care au determinat suspendarea contractului de munca al salariatului titular!

CIM pe durata determinata se incheie doar in forma scrisa!

CIM pe durata determinata va contine precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.

CIM pe durata determinata poate fi prelungit pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrare, doar cu acordul salariatului.

Intre parti se pot incheia succesiv cel mult 3 CIM pe durata determinata.


Retinem asadar faptul ca un CIM pe durata nedeterminata nu poate fi transformat in CIM pe durata determinata. Solutia este incetarea CIM pe durata nedeterminata si apoi incheierea unui CIM pe durata determinata. Evident, acest lucru trebuie sa se realizeze cu respectarea conditiilor necesare pentru incheierea unui contract pe durata determinata.

Nu avem un articol anume din Codul Muncii sau din alt act normativ ce armonizeaza Codul Muncii care sa expuna in mod explicit aceasta interdictie de a transforma prin act aditional un CIM pe durata nedeterminata in CIM pe durata determinata. Dar acest lucru reiese implicit din prevederile legiuitorului. Contractul de munca pe durata nedeterminata, contractul pe durata determinata, contractul la domiciliu, toate detin forma juridica distincta. Daca transformarea este favorabila salariatului, ea poate fi efectuata, concretizata. Asadar, un CIM pe durata determinata poate fi transformat in CIM pe durata nedeterminata, prin simplu act aditional incheiat intre parti. Viceversa nu este posibil.

Un act aditional de transformare a unui contractul individual de munca pe durata nedeterminata in contract individual de munca pe durata determinata va fi lovit de nulitate in instanta.

De altfel, nici aplicatia ReviSal nu permite transformarea unui contract de munca pe durata nedeterminata in contract de munca pe durata determinata. Doar invers este posibil. Altfel poate fi perceput ca abuz de drept, chiar daca partile convin in cadrul actului aditional. Ulterior, in instanta, salariatul poate invoca faptul ca a fost obligat sa il semneze sau DOL.

DOL = definitie juridica: Actiune facuta cu rea-credinta, cu viclenie, pentru a determina pe cineva sa incheie un contract nefavorabil sau sa admita o clauza defavorabila intr-un contract.


Contractul individual de munca pe durata determinata. Tot ce trebuie sa stie angajatorii si salariatii



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de muncacontract individual de muncacontract pe durata determinatamodificarea contractului de munca

Data aparitiei: 15 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificarea contractului pe durata nedeterminata in contract pe durata determinata nu este posibila Nota: 3.77 din 5 - 15 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]