Contractul individual de munca pe durata determinata. Tot ce trebuie sa stie angajatorii si salariatii

contract de munca pe durata determinatacontract durata determinatacim durata determinatacontract pe perioada determinata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asa cum bine stim, legiuitorul a stabilit faptul ca in mod normal, angajatorul trebuie sa incheie cu salariatii sai contracte individuale de munca pe durata nedeterminata. De la aceasta regula exista si cateva exceptii concrete, cazuri in care angajatorului i se ofera posibilitatea de a incheia contracte individuale de munca pe durata determinata.

Un exemplu concret: Angajatorul trebuie sa inlocuiasca salariata aflata in CCC timp de 1 an cu un nou angajat. In acest caz, va incheia cu noul angajat un contract individual de munca pe durata determinata!


Situatiile sunt mai multe. Le vom detalia in materialul prezent.

Iata care sunt actele ce reglementeaza notiunea de CIM pe durata determinata:

- Codul muncii, de la art. 82 la art. 87

- O.M.M.S.S. nr. 64 din 2003 pentru aprobarea modelului – cadru al CIM




Care sunt situatiile in care CIM pe durata determinata poate fi incheiat:

 

1. inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
 

2. cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
 

3. desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
 

4. in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
 

5. angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
 

6. ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
 

7. angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
 

8. in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.



Atentie!

 

CIM pe durata determinata NU poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni!

Daca CIM pe durata determinata inlocuieste un salariat al carui CIM este suspendat, durata sa va expira la momentul incetarii motivelor care au determinat suspendarea contractului de munca al salariatului titular!


CIM pe durata determinata se incheie doar in forma scrisa!

CIM pe durata determinata va contine precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.

CIM pe durata determinata poate fi prelungit pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrare, doar cu acordul salariatului.

Intre parti se pot incheia succesiv cel mult 3 CIM pe durata determinata.

Contractele de munca incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

Cu alte cuvinte, intre parti ar putea exista o colaborare de maxim 36 de luni + 12 luni + 12 luni, daca discutam despre contracte de munca pe durata determinata, succesive.


Care este perioada de proba in cazul salariatului incadrat cu CIM pe durata determinata?

Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:

a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;

b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;

c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;

d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.


Art. 86 din Codul Muncii prevede faptul ca angajatorii sunt obligati sa informeze salariatii angajati cu CIM pe durata determinata despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale, si sa le asigure accesul la aceste locuri de munca in conditii egale cu cele ale salariatilor angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului iar o copie a anuntului se va transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.


Salariatii cu CIM pe durata determinata nu vor fi tratati mai putin favorabil decat salariatii permanenti comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.


Salariatul permanent comparabil reprezinta salariatul al carui CIM este incheiat pe durata nedeterminata si care desfasoara aceeasi activitate sau una similara, in aceeasi unitate, avandu-se in vedere calificarea/aptitudinile profesionale.

In situatia in care in companie nu avem un salariat cu CIM incheiat pe durata nedeterminata comparabil in aceeasi unitate, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, reglementarile legale in domeniu.


Cum se realizeaza prelungirea unui CIM pe durata determinata?

Durata contractului se poate prelungi prin act aditional anterior expirarii. Anterior datei de expirare a duratei contractului de munca va fi inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), modificarea duratei contractului.

Spre exemplu, pentru contractul de munca ce expira la data de 22 octombrie prelungirea duratei acestuia trebuie facuta cel mai tarziu la data de 20 octombrie deoarece la data de 22 octombrie contractul expira.


De cate ori putem prelungi un CIM pe durata determinata in interiorul perioadei de 36 de luni?

"Fata de imprejurarea ca prevederile Codului muncii nu mai limiteaza la acest moment printr-o prevedere expresa numarul de prelungiri care se pot efectua inauntrul termenului de maximum 36 de luni, exista practica, de a se prelungi CIM pe durata determinata fara nici o limita in privinta numarului actelor aditionale incheiate pentru aceasta inauntrul unui termen de 36 luni. ", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

"Contractele individuale de munca munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt contracte succesive, iar numarul contractelor de munca ce se se pot incheia succesiv este limitat la maximum 3. Odata cu expirarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata apreciez ca se poate incheia numai un contract individual de munca pe durata nedeterminata. ", mai explica expertii in legislatia muncii.


Care este regula cea mai importanta la modificarea unui CIM pe durata determinata?

Orice modificare a unui CIM pe durata determinata se va efectua inaintea datei la care contractul expira. Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata.


Cum se modifica un CIM pe durata determinata in CIM pe durata nedeterminata?

Durata contractului individual de munca poate fi modificata din durata determinata in durata nedeterminata prin incheierea unui act aditional atunci cand inca nu a expirat termenul CIM-ului pe durata determinata. Evident, este necesara vointa partilor pentru o astfel de modificare.

In situatia in care CIM pe durata determinata a expirat deja, se va incheia o decizie de incetare de drept a contractului de munca pe durata determinata. Apoi vom incheia un nou CIM pe durata nedeterminata.

Model decizie de incetare a CIM pe durata determinata ca urmare a expirarii termenului



Cum se modifica un CIM pe durata nedeterminata in CIM pe durata determinata?

Aceasta modificare nu este posibila, conform Codului Muncii. Daca partile ajung la un consens, CIM pe durata nedeterminata va inceta si apoi intre parti se va incheia un nou CIM pe durata determinata. Nu exista act aditional prin care durata contractului individual de munca sa se transforme din nedeterminata in determinata!


Putem inceta un CIM pe durata determinata mai devreme fata de data scrisa in contract daca angajatul a finalizat proiectul mai devreme?

Putem inregistra in Revisal incetarea contractului individual de munca anterior datei de expirare doar daca intervine un caz de incetare.

Daca salariatul nu isi da acordul pentru incetarea contractului prin acordul partilor si daca nu apare un caz de incetare, CIM pe durata determinata va inceta la data pe care o avem convenita de catre parti.


Angajatul poate sa iti forteze mana sa ii prelungesti contractul individual de munca pe durata determinata intrand in concediul medical inante de finalul duratei contractului sau?

Contractul individual de munca al salariatului angajat in baza unui CIM cu durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului CIM, chiar daca la acea data salariatul respectiv se afla in concediu medical.

Ca regula esentiala retinem faptul ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Spre exemplu, CIM pe durata determinata inceteaza la finalul lunii octombrie. In situatia in care salariatul va prezenta certificat medical si pentru luna noiembrie, angajatorul este obligat sa transmita la casa de sanatate certificatul medical impreuna cu decizia de incetare a contractului iar salariatul va fi preluat in plata de catre casa de sanatate.


Angajatul nostru este unul pe care ne dorim sa il pastram. Desi intra in concediu medical, noi vrem sa ii prelungim contractul de munca. Se poate? Cum procedam?

"Contractul individual de munca al salariatului angajat in baza unui CIM cu durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului CIM, chiar daca la acea data salariatul respectiv se afla in concediu medical. Modificarea elementelor contractului individual de munca poate interveni in timpul executarii contractului, nu si in perioada in care acesta este suspendat. In concluzie, un contract individual de munca pe durata determinata nu va putea fi prelungit prin incheierea in acest scop a unui act aditional la CIM pe perioada in care salariatul are CIM suspendat pentru ca acesta se afla in concediu medical. ", explica specialistii PortalCodulMuncii.ro.


Salariata noastra ne-a notificat ca este insarcinata. In mod normal, contractul ei individual de munca inceteaza la finalul lunii decembrie. Trebuie sa ii prelungim contractul de munca daca este insarcinata?

Angajatorul nu are nici o obligatie in a prelungi contractul individual de munca daca acesta inceteaza de drept. Evident, nimic nu il opreste sa prelungeasca contractul daca partile doresc.

"Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca, ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca, independent de vointa angajatului sau a angajatorului. ", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.


Avem voie sa incheiem un CIM pe durata determinata de 3 saptamani? Ce spune legea despre termenul minim al duratei contractului individual de munca?

Atentie la faptul ca legiuitorul stabileste numai o durata maxima a contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, nu si una minima.

Conform Ordinului nr. 64/2003 din 28/02/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, unul din elementele acestui contract este salariul de baza lunar.

Astfel, la lit.j) pct.1 din modelul contractului individual de munca, angajatorul are obligatia sa inscrie:

„J. Salarizare
1.Salariul de baza lunar este de .................... lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura ................ ;
c) alte adaosuri ........................................;”


Tinem cont de faptul ca salariul nu poate fi stabilit pe zile, ci numai lunar.

Asadar, retinem ca durata unui CIM nu poate fi mai mica de 1 luna.



Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutar



 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de munca pe durata determinatacontract durata determinatacim durata determinatacontract pe perioada determinata

Data aparitiei: 12 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contractul individual de munca pe durata determinata. Tot ce trebuie sa stie angajatorii si salariatii Nota: 3.86 din 5 - 45 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]