Impozit si contributii pentru venituri din drepturi de autor

10 Noiembrie 2010
10 Noiembrie 2010
drepturi de autorvenituricontributii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu, valabil la 10-Nov-2010

Intrebare:
As dori sa stiu daca pentru drepturile de autor impozitul se calculeaza la salariul brut sau dupa ce se scad din salariul brut contributiile?

Raspuns:
Veniturile din salarii sunt definite la art. 55 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal ca fiind toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Astfel cum prevede art. 57 din aceiasi lege, beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.

Impozitul lunar se determina astfel:
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro;
b) pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.

Asadar, daca venitul la care faceti referire in intrebarea adresata este obtinut in baza unui contract individual de munca, platitorul de venit are obligatia de a calcula, retine si vira la bugetul de stat impozitul pe veniturile din salarii determinat in conformitate cu cele mai sus prezentate.

Daca insa venitul este obtinut in baza unui contract de drepturi de autor, in momentul incheierii contractului, persoana fizica care obtine venituri din activitati desfasurate pe baza acestui contract trebuie sa-si exercite in scris optiunea cu privire la modalitatea de impunere, prin considerarea veniturilor ca:
(1) venit din activitati independente, sau
(2) venit din alte surse.

(1) In situatia considerarii venitului obtinut drept „venit din activitati independente” tratamentul fiscal al acestor venituri, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, va fi:
Platitorul de venit are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite. Cota de impunere este de 10% si se aplica venitului brut [art. 52 alin. (2) lit. a)] . Impozitul se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se plateste venitul.

Astfel cum prevede art. 50 alin. (1), venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:
- o cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut;
- contributiile sociale obligatorii platite.

In acest scop, beneficiarul veniturilor completeaza Declaratia de impunere 200. Totodata, beneficiarul veniturilor are si obligatia de plata a diferentelor de impozit anual datorat.

Asadar, in situatia considerarii venitului obtinut drept „venituri din activitati independente” platitorul de venit are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite, aplicand cota de impunere de 10% aupra venitului brut.

Impozitul pe venitul net anual impozabil datorat este calculat de beneficiarul veniturilor, pe baza declaratiei de impunere, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil, determinat astfel:

Venit net anual impozabil = Venit brut – cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut - contributiile sociale obligatorii platite

Pentru veniturile obtinute in anul 2010, pana la data de 25 mai 2011, beneficiarul veniturilor va avea obligatia sa declare venitul net anual din drepturi de proprietate intelectuala determinat, potrivit art. 50 alin. (1) din Codul fiscal, respectiv – venitul brut – cheltuielile forfetare de 40% pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2010 si cheltuieli forfetare de 20% pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2010 – contributiile sociale obligatorii.

Incepand cu anul fiscal 2010 s-a introdus un sistem alternativ de impozitare simplificata a unor venituri din activitati independente, aplicabil si veniturilor din drepturi de autor, prin aplicarea cotei de 16% direct la venitul brut, impozitul fiind final.

(2) Astfel, in situatia considerarii venitului obtinut drept „venituri din alte surse” tratamentul fiscal al acestor venituri va fi:
Potrivit art. 79 din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Platitorul de venit va vira impozitul retinut la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Ca atare, in situatia considerarii venitului obtinut drept „venituri din alte surse” la momentul platii veniturilor, platitorul de venit are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]