ACPR denunta contractul colectiv de munca la nivel national

02 Decembrie 2010
02 Decembrie 2010
contract colectiv de muncacontract de muncasindicat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) a publicat o scrisoare catre sindicate in care denunta contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010. Motivarea este faptul ca este necesara inceperea negocierilor pentru noul contract pe anii 2011-2014.

"Avand in vedere necesitatea inceperii negocierii unui nou Contract colectiv de munca unic la nivel national, in conditii de totala impartialitate si respect reciproc al partilor, deoarece la data de 31.12.2010 se implineste termenul pentru care a fost incheiat respectivul contract, ACPR formuleaza prezenta denuntare a contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, confirmand insa intreaga noastra disponibilitate de participare la negocierea noului Contract colectiv de munca unic la nivel national, pentru perioada 2011-2014, al carui continut trebuie revizuit si adoptat de comun acord de catre confederatiile patronale si confederatiile sindicale reprezentative semnatare'', se arata in scrisoarea Aliantei.

Dragos Mihalache, prim-vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR), a declarat ca aceasta denuntare a venit ca urmare a atitudinii neelegante a UGIR-1903 si Conpirom fata de membrii ACPR. "UGIR a pornit denuntul, urmand ca fiecare semnatar al contractului colectiv sa semneze acest denunt, dar asteptam si alti doritori. Am hotarat sa denuntam contractul colectiv de munca pentru ca UGIR-1903 si Compirom au avut o atitudine neeleganta fata de membrii ACPR cand au vrut sa semneze respectivul contract. Prin acest denunt vrem ca toti reprezentantii patronatelor si sindicatelor sa ia parte la negocierea si semnarea contractelor de munca'', a declarat,  pentru Curierul National, Dragos Mihalache.

ACPR apreciaza initiativa Guvernului de a modifica participarea patronatelor la dialogul social, la semnarea contractelor de ramura. In plus, pana cand nu se adopta modificarea contractului de munca, experienta ACPR a dovedit ca nu se poate semna contractul de ramura din cauza opozitiei semnatarilor anterior de a primi la discutie toate organizatiile. Astfel, Alianta "deschide calea negocierilor catre toate structurile, pentru ca este o Alianta care reprezinta interesele angajatilor din toate sectoarele''.

Alianta Confederatiilor Patronale din Romania considera ca negocierile pentru contractul colectiv de munca sunt viciate de nerespectarea principiului participarii tuturor patronatelor reprezentative si denunta actualul contract, solicitand demararea negocierilor pentru un nou contract, potrivit unui comunicat de presa al Aliantei. ''Forma actuala a contractului colectiv de munca nu mai corespunde cu climatul socio-economic asa cum a fost el modificat de catre evolutiile din ultima perioada, motiv pentru care un nou contract trebuie sa tina cont de conditiile de criza si de presiunea care exista pe mediul privat in aceasta perioada de recesiune. In acelasi timp, la negocierile pentru noul contract colectiv de munca este obligatoriu sa participe toate patronatele reprezentative din Romania, in oglinda cu marile carteluri sindicale, pentru ca rezultatul sa reflecte situatia actuala de pe piata si sa fie generat in conformitate cu problematica din economia reala'', a declarat purtatorul de cuvant Dan Matei Agathon.

"Consideram ca nu poate fi extinsa valabilitatea contractului de munca, pentru ca atunci cand au fost stabilite criteriile Romania nu se afla in criza. In plus, salariul minim negociat trebuie sa tina cont atat de solicitarile firesti ale sindicatelor, cat si de posibilitatea de plata efectiva a Guvernului'', a explicat pentru Curierul National Agathon.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]