Analizam situatia unui angajat care detine doua contracte la acelasi angajator. Impreuna cumuleaza 9 ore de munca, zilnic. Angajatorul doreste sa stie daca salariatul poate sa primeasca liber sau poate fi platit pentru remunerarea orei suplimentare.
Specialistii PortalCodulMuncii.ro ne ofera un raspuns clar:
Codul muncii nu face distinctie intre diferitele tipuri de contracte de munca incheiate pentru aceeasi persoana. Astfel, acestea pot fi cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti.
Mai mult, tinem cont de faptul ca in Codul muncii nu se impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu se depaseasca durata maxima a timpului de munca.
Asadar, luam in considerare faptul ca in Codul Muncii se prevede, referitor la durata timpului de munca, durata timpului de munca in temeiul unui singur CIM. Daca avem de-a face cu situatia unui cumul de functii, interdictia referitoare la cele 40, respectiv la cele 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitatea.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In acelasi timp, legislatia muncii nu instituie obligatia existentei unei pauze intre munca prestata in temeiul a doua sau mai multe CIM-uri. Asadar, nu discutam despre munca suplimentara deoarece fiecare contrct in parte respecta durata normala a timpului de munca inregistrata in contract.
Un exemplu oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro:
"Sa presupunem ca salariatul are incheiate doua contracte de munca la acelasi angajator. Un contract de munca cu norma intreaga si un contract de munca cu o ora pe zi. Ambele contracte respecta durata inregistrata in contractul individual de munca neexistand munca suplimentara in nici unul dintre ele chiar daca cumulat rezulta 9 ore."
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro