Incetare CIM - incidenta C.O. si C.M. - mar. '06

06 Martie 2006
06 Martie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Angajatul stabileste cu angajatorul la mijlocul lunii sa inceteze valabilitatea contractului individual de munca pe data de 10 a lunii urmatoare cand se epuizeaza si concediul de odihna aferent.

Dar pe data de 1 a lunii cand angajatul este in concediu de odihna se imbolnaveste si intra in incapacitate temporara de munca pana la sfarsitul lunii, deci cuprinzand si data la care se ceruse incetarea CIM.

Este posibil ca angajatorul sa-i plateasca angajatului indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca numai pana in data de 10 ale lunii cand se implinea termenul de incetare a contractului si sa-i inchida carnetul de munca cu data de 11 a lunii, aceiasi data practic, in loc sa-i plateasca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca corespunzatoare intregii perioade cuprinse in certificatul medical, sa-i acorde CO ramas neefectuat si apoi sa-i inchida carnetul de munca?

Deci se ajunge la luna a III-a fata de cea cand a depus cererea de incetare a contractului.

Raspuns:

Va multumim pentru precizarile facute, deorece fara o ipoteza solida, individualizata, o problema de natura juridica nu poate fi rezolvata decat la modul generic.

Ipoteza:

 Partile contractului individual de munca stabilesc incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor (art. 55 lit. b din Codul muncii) la data de 10 a lunii I – plecand de la premiza potrivit careia cererea de incetare a raporturilor de munca a fost depusa de angajat si acceptata de catre angajator.

In ultimele zile ale raportului de munca, salariatul solicita efectuarea concediului de odihna cuvenit pentru anul respectiv.

Pe data de 1 a lunii nr. I, salariatul intra in concediu pentru incapacitate temporara de munca pana la sfarsitul lunii – in aceste conditii, durata concediului medical urmand a depasi data la care partile au stabilit incetarea raporturilor de munca.

Avand in vedere dispozitiile art. 16 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii a caror incapacitate temporara de munca survine in timpul concediului de odihna, beneficiaza de indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna fiind intrerupt.

In aceste conditii, incepand cu data de 1 a lunii nr. I si pana la data de 10 a lunii I, la care isi produce efectele cererea de incetare a raporturilor de munca in baza art. 55 lit. b din Codul muncii, salariatul beneficiaza de indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, daca a realizat stagiul minim de cotizare prevazut de lege, iar daca nu, absentele sale vor fi motivate prin prezentarea certificatului medical.

Concediul de odihna este intrerupt in aceste conditii, astfel, avand in vedere faptul ca nu poate fi reprogramat, va fi compensat in bani la incetarea raporturilor de munca, in conditiile art. 141 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

 Avand in vedere existenta manifestarii de vointa a salariatului, acceptata de angajator, potrivit careia raporturile de munca urmeaza a inceta la data de 10 a lunii I, incapacitatea temporara de munca a salariatului nu duce la prorogarea de drept a termenului stabilit pentru incetarea raporturilor de munca – neexistand un temei legal in acest sens.

In aceste conditii, la data de 10 a lunii I, angajatul isi pierde calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate care ii da dreptul de a beneficia de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, carnetul sau de munca fiind inchis cu data de 11 ale lunii, data la care inceteaza si plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca aflata in plata.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]