Somerii care refuza de doua ori un loc de munca nu vor mai primi ajutor de somaj

26 Noiembrie 2010
26 Noiembrie 2010
somajlocuri de muncaindemnizarie de somaj
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Persoanele care refuza de doua ori un loc de munca, in conditiile in care beneficiaza si de asistenta unui consilier de la agentia pentru ocuparea fortei de munca, nu vor mai primi ajutor de somaj, a anuntat, joi, premierul Emil Boc.

El a apreciat ca, in Romania, somajul nu este foarte ridicat, situandu-se sub media Uniunii Europene, dar ca doreste ca locurile de munca disponibile, estimate la peste 10.000 posturi, sa fie ocupate.

"In Romania, somajul nu este foarte ridicat, suntem sub media UE, dar eu as vrea ca locurile de munca disponibile - si sunt peste 10.000 de locuri disponbile astazi pentru ocupare - sa fie ocupate de cei care au nevoie de un loc de munca, iar daca cineva refuza de doua ori oferirea unui loc de munca, in urma consilierii de catre un consilier de la agentia de somaj, a doua oara sa nu mai primesti ajutor de somaj. Deci, iti ofer un loc de munca, il refuzi o data, daca si a doua oara l-ai refuzat, atunci din ziua urmatoare nu mai primesti ajutor de somaj, inseamna ca nu te intereseaza munca in Romania si vrei sa faci altceva. E un proiect la care ma gandesc in viitor sa il aplicam", a spus Boc, la postul public de radio.

Indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeasi modificare de calcul urmand sa fie aplicata si pentru absolventii care vor primi ajutor de somaj, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX.

La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.

Sursa: MEDIAFAX

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]