Initiatorii proiectului de lege privind modificarea Ordonantei referitoare la masuri de protectie sociala vizeaza au avut in vedere extinderea perioadelor de acordare a indemnizatiilor platite in perioada de intrerupere temporara a activitatii angajatorilor si pentru intervalul 2010-2012.
Asadar, conform proiectului, ” persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza, ar putea beneficia de o prelungire cu 4 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, insa, pana la data de 30 iunie 2012"
Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, indemnizatia de somaj se acorda somerilor, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Somajul tehnic, prelungit pana in 2012
Acest proiect vizeaza de asemenea, ca si facilitatile prin care angajatorii pot aplica somajul tehnic sa fie prelungite pana in 2012. Facilitatea presupune scutirea de la plata contributiilor sociale pentru salariati, insa perioada de somaj tehnic nu trebuie sa depaseasca 90 de zile pe an.
De asemenea, indemnizatiile acordate pe parcursul somajului tehnic nu sunt incluse in veniturile din salarii si nu sunt impozabile.
"Cele doua masuri, prelungirea perioadei de somaj si somajul tehnic, trebuie continuate pana cand economia romaneasca se va redresa. in acest fel sunt sprijinite activitatile economico-financiare ale angajatorilor pe perioada intreruperii temporare a respectivelor activitati si sunt protejate drepturile financiare ale persoanelor care si-au pierdut deja locul de munca sau care sunt supuse riscului de a si-l pierde”, se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
40 Modele de Regulament Intern
Portal Codul Muncii
Camera Deputatilor este for decizional, astfel ca, in cazul adoptarii, legea va fi trimisa pentru promulgare presedintelui Traian Basescu.