legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Concediul si indemnizatia de incapacitate temporara de munca pentru accidente de munca si boli profesionale in 2016

accidente de muncacontributii accidente de munca 2016contributii concediu medicalcontributii sociale 2016 accidente de muncaaccidente de muncaboli profesionale
Accidentul de munca reprezinta vatamarea violenta a organismului, precum si a intoxicatiei acute profesionale, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de minim 3 zile calendaristice, invaliditate sau deces.

Boala profesionala reprezinta o afectiune care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, din cauza agentilor nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca.

Asa cum bine stim, pentru a acorda/ aproba concediul medical cu indemnizatie de incapacitate temporara de munca pentru accident de munca sau boala profesionala nu este nevoie de stagiu minim de cotizare.

Durata de acordare a concediului medical pentru ITM in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale este de 180 de zile intr-un an. Acest termen poate fi prelungit la nevoie.


Asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale face parte din sistemul de asigurari sociale. Angajatorul datoreaza o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, in cuantul de 0,15% - 0,85%, in functie de clasa de risc asociata societatii. Spre exemplu, firmele de constructii au clasa de risc mai ridicata, asadar au o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale mai mare decat alte tipuri de afaceri.

Asigurarea pentru Acc si Bp o asigurare sociala garantata de stat care vizeaza protectia salariatilor impotriva diminuarii sau pierderii capacitatii de munca si decesului acestora ca urmare a accidentelor de munca si a bolilor profesionale.


Ce tipuri de indemnizatii se acorda:

- Indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca

- Indemnizatie pentru trecerea temporara in alt loc de munca

- Indemnizatie pentru reducerea timpului de munca

- Indemnizatie pe durata cursurilor de recalificare sau reconversie profesionala.Care sunt beneficiile asiguratilor la sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale:

- reabilitate medicale si recuperarea capacitatii de munca;

- reabilitare si reconversie profesionala;

- indemnizatiile precizate mai sus.

- compensatii pentru atingerea integritatii;

- despagubiri in caz de deces

- rambursari de cheltuieli.


Cuantumul si baza de calcul pentru indemnizatia de incapacitate temporara de munca

80% din baza de calcul sau 100% din baza de calcul daca este urgenta medico-chirurgicala.

Baza de calcul: Media veniturilor brute realizate lunar de catre salariat in ultimele 6 luni, anterioare accidentului de munca sau bolii profesionale.


Exemplu: Accidentul de munca a avut loc pe data de 2 martie 2016. Pentru a calcula media zilnica vom privi in ultimele 6 luni anterioare accidentului de munca.


Luna                           - Venit brut            - Zile lucrate din luna
Februarie 2016             2500                         21
Ianuarie 2016               2500                         20
Decembrie 2015          2500                         21      
Noiembrie 2015           2500                         20
Octombrie 2015           2500                         22
Septembrie 2015         2500                         22

2500 x 6=15.000
21+20+21+20+22+22=126

15.000 : 126=119,04

Media zilnica este 119 lei. Asupra ei aplicam procentul de 80% sau de 100% ( daca este urgenta)

80% x 119 lei= 95,2 lei

100% x 119 lei= 119 lei

Daca salariatul in cauza nu are stagiu de cotizare de 6 luni anterior producerii accidentului de munca sau constatarii bolii profesionale, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca va fi reprezentata de media venturilor brute realizate lunar pe baza carora s-a achitat contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Exemplu: Salariatul a fost incadrat in cursul lunii decembrie 2015.

decembrie - 2500 - 17 de zile
ianuarie  - 2500 - 20 de zile
februarie - 2500 - 21 de zile

(2500 x 3) : 58 de zile = 129,31 de lei media zilnica, la care aplicam procentul de 80% sau procentul de 100% daca discutam despre urgenta medico-chirurgicala.


Cum procedam daca salariatul nu are nici macar o luna integral lucrata?

Baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca va fi venitul lunar brut din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit plata contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.


Contributiile sociale datorate pentru indemnizatia de concediu medical in 2016


Surse: Codul Muncii
PortalCodulMuncii.ro
PortalCodulFiscal.ro
Consilier Salarizare si Contributii
Memorator de Legislatia Muncii, autor Consilier Juridic Gabriela Ditade Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
accidente de muncacontributii accidente de munca 2016contributii concediu medicalcontributii sociale 2016 accidente de muncaaccidente de muncaboli profesionale

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 03 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Concediul si indemnizatia de incapacitate temporara de munca pentru accidente de munca si boli profesionale in 2016 Nota: 4 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariul minim pentru calculul contributiei la fondul pentru handicap. Domeniul constructiiIntrebare: Societatea nostra aplica masurile pentru constructori (cod CAEN 2223) Ce salariul de baza minim brut pe tara folosim la calculul contributiei pentru fondul handicapati in baza noilor reglementari care au completat si modificat Legea 448/2006, 2.230 sau 3.000 care este salariul minim pentru "constructori". Noi credem ca ar trebui sa folosim 2.230 dar vrem sa stim si opinia dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Indemnizatia pentru concediu crestere copil intra in baza de calcul al indemnizatiei de maternitateIntrebare: Avem o angajata care s-a intors din concediu crestere copil pe data de 24.08.2020 si a intrat o luna in concediu fara salariu (pana pe 24.09). La intoarcerea din concediu fara salariu va intra direct in concediu de risc maternal (este gravida). Perioada de concediu crestere copil se considera stagiu de cotizare? Cum calculez concediul medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]