O noua Ordonanta de Urgenta, adoptata recent, suspenda reglementarile din Legea 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul serviciilor civile care asigura asistenta publica medicala de urgenta si prim ajutor calificat.
"Legea obliga la pensionare la varsta de 57 de ani a personalului care lucreaza in serviciile de ambulanta si unitatile de primiri urgente. Initial, toate discutiile care erau pana la votarea legii erau despre posibilitatea de a cere pensionarea in unele conditii de catre personalul care lucreaza si nu de a se pensiona obligatoriu la 57 de ani si daca a completat stagiul de cotizare. Legea permite ca persoana care au ajuns la varsta de 57 de ani inaintea pensionarii sa solicite anual sefului sectiei sau serviciului unde lucreaza prelungirea cu cate un an a activitatii sale in cadrul serviciului respectiv cu conditia de a fi consultata de un medic de medicina muncii si sa fie de acord seful unitatii", a anuntat secretarul de stat in MAI Raed Arafat, seful DSU, potrivit Agerpres.
In opinia acestuia, legea ar duce la pensionarea a unui procent de 18% din medicii serviciilor de ambulanta si de 18% din medicii de primiri urgente s-ar pensiona.
"Noi am facut o analiza de impact. (...) Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanta si 17%, chiar 18% din medicii unitatilor de primiri urgente si SMURD in categoria personalului pensionar la 57 de ani si va trebui, daca doreste, sa ceara prelungirea.
Problema cu prelungirea este ca nu avem niciun standard clar pentru medicii de medicina muncii in tara la acest moment, care este baza ca el sau ea poate sa continue activitatea sau nu poate, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa avem decizii destul de diferentiate in tara din punct de vedere al medicului care va stabili daca persoana poate sau nu sa continue activitatea. Lasand asta la o parte, persoana este vrand sau nevrand la cheremul sefului. Cifrele pe care le-am dat, impactul lor este extrem de serios", a explicat Arafat.
De asemenea, conform aceleiasi surse, in urmatorii trei ani 31% dintre medici ar fi pensionari, impreuna cu 12% dintre asistenti medicali, 45% dintre ambulantieri, aproape 10% din soferi de autospeciale si 34% din operatorii registratori de urgenta.
Totodata, acesta a anuntat ca legea a fost suspendata in ansamblu pana la finalul anului urmator.
"S-a suspendat intreaga lege ca sa putem sa o analizam si sa vedem care sunt solutiile si impreuna cu Parlamentul sa venim cu solutii de modificare si, bineinteles, la intelegere cu colegii care sunt de la sindicat, serviciile de urgenta sa gasim solutiile care sa fie OK pentru personal, dar in acelasi timp sa nu duca la pierderi de vieti si la un impact foarte grav pe viata cetatenilor", a amintit Arafat, precizand ca rezolvarea va fi adusa printr-un proiect de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<