Senatul modifica indemnizatia pentru cresterea copilului

03 Octombrie 2013
03 Octombrie 2013
Contributiiindemnizatia pentru cresterea copiluluiindemnizatieianuarie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



O noua categorie se incadreaza la primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului, in cazul in care propunerile initiate recent vor fi aprobate.

Astfel, parintii care au realizat venituri impozitabile timp de 12 luni in ultimii doi ani anteriori nasterii copilului ar putea sa beneficieze, de la 1 ianuarie 2015, de indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Chiar daca initial propunerea legislativa includea un termen de 3 ani, perioada a fost redusa de Senat la doi ani pentru a se alinia cu legislatia privind acordarea indemnizatiei de somaj, unde se iau in calcul 12 luni lucrate in ultimii doi ani anteriori depunerii cererii de somaj.

Asa cum citeaza Mediafax, potrivit initiativei legislative care modifica Ordonanta 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, indemnizatia ar urma astfel sa se calculeze raportat la ultimele 12 luni din acesti doi ani.

Sursa citata mentioneaza si prevederile in acest sens, cuprinse in Nota de fundamentare a proiectului:

"Se urmareste prin prezenta lege eliminarea unei discriminari create in randul persoanelor cu copii. La momentul actual, in Romania se acorda concediu de crestere a copilului si indemnizatie persoanelor care in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Aceasta prevedere a condus la situatii in care persoane care au muncit 10-15 ani, dar in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat partial, nu pot beneficia de concediu si indemnizatie de crestere a copilului, desi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurarilor sociale, insa, persoane care au muncit de-a lungul vietii doar cele 12 luni dinaintea nasterii copilului beneficiaza de aceasta indemnizatie".



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]