Simplu: Parintii au aceleasi drepturi la revenirea din CCC?

20 Martie 2014
20 Martie 2014
revenire cccdrepturi parinti ccctatal revine din ccc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dorim sa stim daca tatal care indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului timp de o luna, la revenirea in cadrul societatii beneficiaza de protectie in cazul concedierii pe perioada de 6 luni? Aceasta  prevedere se aplica doar in cazul mamei?
 
Conform art. 1 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor beneficiaza de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului oricare dintre parintii firesti ai copilului.
 
In consecinta, daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului poate intra in concediu crestere copil inca de la nasterea copilului in cazul in care mama nu beneficiaza de concediu de maternitate.


Dreptul parintilor la indemnizatie si concediu crestere copil naste obligatii fata de angajatori in egala masura. Prin urmare parintii avand aceleasi drepturi, tatal copilului va putea reveni la locul de munca oricand pana la implinirea copilului a varstei de doi ani putand astfel beneficia de stimulentul de insertie.

Pe durata concediului pentru cresterea copilului si ulterior 6 luni de la revenirea definitiva in unitate salariatul nu va putea fi concediat (art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii coroborat cu art. 25 din OUG 111/2010).

In concluzie, tatal copilului nu va putea fi concediat la revenirea definitiva in unitate pe o perioada de maximum 6 luni.
 
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]