Conform art. 1 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor beneficiaza de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului oricare dintre parintii firesti ai copilului.
In consecinta, daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului poate intra in concediu crestere copil inca de la nasterea copilului in cazul in care mama nu beneficiaza de concediu de maternitate.
Dreptul parintilor la indemnizatie si concediu crestere copil naste obligatii fata de angajatori in egala masura. Prin urmare parintii avand aceleasi drepturi, tatal copilului va putea reveni la locul de munca oricand pana la implinirea copilului a varstei de doi ani putand astfel beneficia de stimulentul de insertie.
Pe durata concediului pentru cresterea copilului si ulterior 6 luni de la revenirea definitiva in unitate salariatul nu va putea fi concediat (art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii coroborat cu art. 25 din OUG 111/2010).
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In concluzie, tatal copilului nu va putea fi concediat la revenirea definitiva in unitate pe o perioada de maximum 6 luni.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro