Se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani si poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.
Mai multe despre concediul CCC poti citi aici >>>
"Salariata aflata in concediu de crestere copil pana in mai 2018, solicita reluarea activitatii cu martie 2018 pentru a beneficia de stimulent de insertie. Pot sa refuz reluarea activitatii mai devreme de mai 2018? Daca desfiintez postul va mai beneficia de stimulent de insertie?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Incepem prin a preciza ca salariata poate reveni la locul de munca ORICAND printr-o cerere de incetare a suspendarii CIM.
Angajatorul are OBLIGATIA sa o primeasca la locul de munca oricand doreste pe durata concediului de crestere copil. Mai mult, salariata poate reintra in concediu crestere copil.
Stimulent de insertie 2018, cand poate beneficia de acest venit?
Daca salariata mama revine la serviciu cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, beneficiaza de stimulent de insertie, in cuantum de 650 lei – OUG 6/2017, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap.
IMPORTANT!
Asadar, angajatorul are obligatia sa o primeasca la locul de munca oricand si, nu o poate lipsi de dreptul de a obtine venituri impozabile mai devreme de implinirea copilului a varstei de 2 ani, cu cel putin 60 de zile, pentru a beneficia de stimulent de insertie, in cuantum de 650 lei pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap.
Este INTERZIS angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, potrivit art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010, in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru creşterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
ATENTIE:
Aceste prevederi nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Nerespectarea prevederilor art. 25 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Sursa: PortalCodulMuncii