Salariata se intoarce din CCC insa nu pe acelasi post. Angajatorul ii propune un post superior

Maria Nicutar
Maria Nicutar
24 Martie 2016
24 Martie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum bine stim, salariatele si salariatii reveniti din CCC au parte de protectie la concediere timp de 6 luni de revenirea definitiva in unitate.

OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor mai prevede si faptul ca angajatorul este obligat sa ii acorde salariatei/ salariatului acelasi post la reluarea activitatii.

Mai mult, tinem cont de faptul ca in textul Codului Muncii se prevede faptul ca orice contract individual de munca se poate modifica doar prin acordul partilor.

Dar ce se intampla in situatia in care angajatorul ar dori sa ii acorde un post superior fata de cel detinut anterior intrarii in perioada de CCC?

"Schimbarea functiei salariatei sau a altui element al contractului individual de----ca poate fi facuta numai cu acordul salariatei, in caz contrar, angajatorul procedeaza la o modificare unilaterala a contractului individual de munca iar o astfel de decizie va fi anulata de instanta de judecata ce poate fi sesizata de catre aceasta (salariata).

In consecinta, daca modificarea functiei este o conditie favorabila salariatei si este de acord cu modificarea contractului individual de munca se poate modifica functia salariatei prin act aditional cu respectarea dispozitiilor art. 17 alin. (5) din Codul muncii."
, raspund specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Va amintesc faptul ca in CCC poate intra atat mama, cat si tatal copilului, daca sunt indeplinite conditiile cerute de lege. Solicitarea concediului si a indemnizatiei aferente se poate face de catre oricare dintre parinti.

Concediul pentru cresterea copilului se acorda:
- pana la implinirea varstei de un an;
- pana la implinirea varstei de 2 ani;
- pana la implinirea varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Concediul pentru cresterea copilului reprezinta unul dintre cazurile de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului si are ca efecte intreruperea temporara a prestarii muncii si implicit a platii salariului de catre angajator (art. 51 lit. a) din Codul muncii).


In perioada acordarii concediului pentru cresterea copilului, salariatul nu poate fi concediat, beneficiind atat de prevederile art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, cat si de dispozitiile art. 25 din O.U.G. nr. 111/2010. Masura concedierii va putea fi dispusa insa in cazul reorganizarii judiciare si a falimentului.

De asemenea, este interzisa concedierea salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie acordat in baza O.U.G. nr. 111/2010.

In prezent, cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, insa plafonat dupa cum urmeaza:

600 - 1200 de lei daca parintele alege sa stea in CCC timp de 2 an, pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 an.

600 - 3400 de lei daca parintele alege sa stea in CCC timp de 1 an, pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an.

Cititi aici despre un nou proiect de lege care ar putea elimina plafonul pentru indemnizatia de CCC.


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]