Salariata se intoarce din CCC insa nu pe acelasi post. Angajatorul ii propune un post superior

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum bine stim, salariatele si salariatii reveniti din CCC au parte de protectie la concediere timp de 6 luni de revenirea definitiva in unitate.

OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor mai prevede si faptul ca angajatorul este obligat sa ii acorde salariatei/ salariatului acelasi post la reluarea activitatii.

Mai mult, tinem cont de faptul ca in textul Codului Muncii se prevede faptul ca orice contract individual de munca se poate modifica doar prin acordul partilor.

Dar ce se intampla in situatia in care angajatorul ar dori sa ii acorde un post superior fata de cel detinut anterior intrarii in perioada de CCC?

"Schimbarea functiei salariatei sau a altui element al contractului individual de----ca poate fi facuta numai cu acordul salariatei, in caz contrar, angajatorul procedeaza la o modificare unilaterala a contractului individual de munca iar o astfel de decizie va fi anulata de instanta de judecata ce poate fi sesizata de catre aceasta (salariata).

In consecinta, daca modificarea functiei este o conditie favorabila salariatei si este de acord cu modificarea contractului individual de munca se poate modifica functia salariatei prin act aditional cu respectarea dispozitiilor art. 17 alin. (5) din Codul muncii."
, raspund specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Va amintesc faptul ca in CCC poate intra atat mama, cat si tatal copilului, daca sunt indeplinite conditiile cerute de lege. Solicitarea concediului si a indemnizatiei aferente se poate face de catre oricare dintre parinti.

Concediul pentru cresterea copilului se acorda:
- pana la implinirea varstei de un an;
- pana la implinirea varstei de 2 ani;
- pana la implinirea varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Concediul pentru cresterea copilului reprezinta unul dintre cazurile de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului si are ca efecte intreruperea temporara a prestarii muncii si implicit a platii salariului de catre angajator (art. 51 lit. a) din Codul muncii).


In perioada acordarii concediului pentru cresterea copilului, salariatul nu poate fi concediat, beneficiind atat de prevederile art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, cat si de dispozitiile art. 25 din O.U.G. nr. 111/2010. Masura concedierii va putea fi dispusa insa in cazul reorganizarii judiciare si a falimentului.

De asemenea, este interzisa concedierea salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie acordat in baza O.U.G. nr. 111/2010.

In prezent, cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, insa plafonat dupa cum urmeaza:

600 - 1200 de lei daca parintele alege sa stea in CCC timp de 2 an, pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 an.

600 - 3400 de lei daca parintele alege sa stea in CCC timp de 1 an, pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an.

Cititi aici despre un nou proiect de lege care ar putea elimina plafonul pentru indemnizatia de CCC.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar

Data aparitiei: 24 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariata se intoarce din CCC insa nu pe acelasi post. Angajatorul ii propune un post superior Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]