Salariatul a fost surprins fumand in incinta firmei. Cu toate ca exista numeroase semne care indica faptul ca se interzice fumatul in interiorul unitatii, angajatorul a ignorat acest lucru.
In decurs de 3 zile de la data la care angajatul a fost surprins fumand, primeste notificare verbala conform careia i se va retine jumatate din salariul sau, ca sanctiune disciplinara.
Este legal? Ce spune legea despre abaterile disciplinare si despre retinerile din salariu? Are voie angajatorul sa retina jumatate din salariul unui angajat? Care sunt reglementarile legale de care vom tine cont pentru a stabili care va fi finalitatea unui astfel de litigiu de munca?
Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Cu toate acestea, exista numeroase reguli de care vom tine cont pentru a aplica o sanctiune disciplinara conform legii, pentru corectitudine 100% si pentru a evita viitoare litigii de munca.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
De la bun inceput, va amintesc faptul ca abaterea disciplinara, asa cum este definita in Codul Muncii la art. 247, reprezinta fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Care sunt sanctiunile disciplinare pe care un angajator le poate aplica:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Iata asadar ca nu poti reduce salariul unui angajat cu 50%. Limita impusa de lege este de 5-10%.
In cazul in care vreodata angajatorul va dori sa instituie o retinere din salariu motivata sub forma unei amenzi, nu uitati ca: Amenzile disciplinare sunt interzise.
In afara de avertisment, toate sanctiunile disciplinare sunt dispuse dupa cercetarea disciplinara. Angajatul este convocat in scris de catre persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Atunci cand procedura ce cercetare disciplinara nu este realizata si cu toate acestea se dispune o sanctiune precum cea de reducere a salariului sau chiar de concediere disciplinara, angajatul se poate adresa Inspectoratului Teritorial de Munca, inaintand o sesizare cu privire la abuzul angajatorilor. Mai departe, in functie de solutiile oferite dupa rezolvarea sesizarii, discutam despre un posibil litigiu de munca. Angajatorii care nu respecta legislatia in vigoare sunt pasibili de amenzi si sanctiuni grave.
Despre abateri disciplinare si abuzurile angajatorilor vom mai discuta. Sunt situatii des intalnite in practica, cel mai adesea acolo unde angajatii nu isi cunosc drepturile si unde angajatorii nu sunt constienti de faptul ca sunt intotdeauna responsabili pentru actiunile lor.
Sa aveti succes in tot ce faceti!