Studiu de caz: Retrogradarea din functie trebuie sa fie efectiva

23 August 2011
23 August 2011
retrogradarea din functieCodul munciirespectarea profesiei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 24.08.2011

Un salariat savarseste o abatere disciplinara, iar fapta sa se incadreaza la retrogradarea din functie, cu precizarea ca in Regulamentul Intern al societatii au fost prevazute faptele sanctionabile pe tipuri de abateri disciplinare. In situatia data, retrogradarea salariatului implica trecerea pe un post de muncitor necalificat. Ce se intampla insa daca societatea nu detine niciun post vacant de muncitor necalificat? In ce mod va mai putea fi aplicata sanctiunea prevazuta in Regulamentul Intern?

Retrogradarea din functie este o sanctiune disciplinara ce se poate aplica numai salariatilor cu functii de conducere, sanctiune care consta in modificarea temporara a contractului de munca al salariatului in ceea ce priveste felul muncii si salariul, prin actul unilateral de vointa al angajatorului (decizie de sanctionare).

Daca persoana ce a savarsit abaterea disciplinara nu are functie de conducere, fata de aceasta nu se va putea lua masura sanctionatorie privind retrogradarea, ci i se vor aplica alte sanctiuni disciplinare dintre cele stabilite de Codul muncii, republicat.

Astfel, in art. 248 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, republicat, este prevazuta sanctiunea retrogradarii din functie cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile. In decizia de sanctionare se prevede atat functia in care salariatul a fost retrogradat, cat si durata pentru care a fost dispusa masura, care nu poate depasi, conform legii, 60 de zile. Dupa implinirea termenului pentru care s-a dispus retrogradarea, salariatul isi va relua functia de conducere detinuta anterior retrogradarii.

Aceasta sanctiune disciplinara implica doua aspecte:

- trecerea pe o functie inferioara celei detinute de salariat cu prestarea activitatilor corespunzatoare functiei in care s-a dispus retrogradarea;
- acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea.

Trecerea pe o functie inferioara celei detinute de salariat trebuie sa fie efectiva, persoana sanctionata trebuind sa fie trecuta efectiv intr-o functie inferioara celei detinute in momentul sanctionarii, pe care sa o exercite si sa primeasca salariul corespunzator ei.

In concluzie, in cazul in care nu exista posibilitatea reala a trecerii efective a persoanei intr-o functie inferioara nu este admisibila aplicarea sanctiunii retrogradarii, nefiind admisa retrogradarea numai in ceea ce priveste nivelul salariului. Or, in speta, retrogradarea fara existenta postului vacant in care sa se dispuna retrogradarea nu este efectiva.

Totodata, se apreciaza in doctrina ca retrogradarea poate fi dispusa doar cu respectarea profesiei celui sanctionat. Astfel, intr-o speta se aprecieaza ca trecerea intr-o alta munca, care presupune exercitarea unei alte profesii decat cea convenita, constituie o modificare a contractului individual de munca si nu poate fi facuta fara consimtamantul salariatului (Sent.civ.nr. 40/2003 a Tribunalului Arad).


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]