Reputatul specialist dna prof. univ. dr. Raluca Dimitriu va invita la o intalnire online pe un subiect de maxima actualitate: salariul minim si obligatiile pe care le aveti conform actelor normative aparute in ultima perioada.
Important! In prezent exista 3 salarii minime:
1) Salariul minim general
2) Salariul minim in constructii
Webinarul explica in detaliu modul de acordare a fiecaruia dintre acestea, precum si impactul salariului minim asupra altor drepturi ale salariatului.
Astfel, vor fi abordate aspecte privind:
- poprirea
- baza de calcul a unor indemnizatii si contributii
- raspunderea patrimoniala
- implicatiile asupra veniturilor unor categorii speciale de lucratori, cum ar fi zilierii ori internii.
Principalele teme care vor fi abordate la webinar despre salariul minim 2022
Noi reguli privind salariul minim brut pe tara
Conform OUG nr. 142/2021, in cazul contractelor individuale de munca incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul minim se poate acorda pe o perioada de maximum 24 de luni de la momentul incheierii contractului. Dupa expirarea perioadei de 24 de luni, salariatul va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara.
Majorarea salariilor minime in agricultura si industria alimentara
Conform Legii 135/2022, incepand cu data de 1 iunie 2022, angajatii din agricultura si industria alimentara trebuie sa primeasca cel putin 3.000 de lei brut pe luna, iar statul va taia din taxe, similar lucratorilor din constructii. Acest salariu minim de 3.000 lei brut este prevazut pana la 31 decembrie 2028.
Majorarea voluntara a salariului minim cu 200 de lei
Conform OUG nr. 67/2022, in perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022, se scuteste de impozit si contributii sociale majorarea voluntara a salariului minim cu 200 lei. De aceasta facilitate temporara beneficiaza salariatii incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, persoanele nou angajate pentru care salariul brut este de 2.750 lei, dar nu si personalul platit din fonduri publice.
Scutirea de taxe salariale pentru suma lunara de 200 lei se aplica si in cazul persoanelor nou-angajate in perioada iunie - decembrie 2022, daca nivelul salarial de baza lunar brut stabilit conform contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 lei.
DETALII AICI >>>
Probleme si politici salariale in 2022
O speta interesanta legata de aplicarea OUG nr. 142/2021
OUG nr. 142/2021 prevede ca un salariat nu poate fi platit cu salariul minim pe economie mai mult de 24 de luni de la incheierea contractului de munca. Dupa 24 de luni, angajatorul este obligat sa ii creasca salariul. Intrebarea este: cat de mare trebuie sa fie cresterea salariului? Un angajator care acorda doar 10 lei in plus peste salariul minim este acoperit din punct de vedere legal in cazul unui control ITM?
Aflati raspunsul la aceasta speta si la mai multe asemenea probleme practice in cadrul webinarului,
detalii aici >>>
Cine este expertul care va sustine webinarul?
Dna Raluca Dimitriu - Profesor universitar si conducator de doctorate in dreptul muncii
- formator in cadrul Institutului National al Magistraturii, pentru magistratii specializati in litigii de munca
- formator de dreptul muncii in cadrul Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR)
- formator de drept european al muncii in cadrul Academy of European Law (ERA - Trier, Germania)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<