Probabil stiti deja ca manager din sectorul HoReCa, ca puteti fi nevoit sa prezentati pe loc inspectorilor ITM Regulamentul Intern al firmei, adaptat specificului activitatii dvs. Aceasta cunoastere este vitala, deoarece, in caz ca sunteti surprins nepregatit, riscati o amenda de pana la 10.000 de lei!
E-adevarat, legislatia in vigoare nu prevede explicit sanctiuni pentru lipsa Regulamentului Intern. Dar inspectorii ITM veniti in control cer intotdeauna sa vada acest document si, daca el nu exista, dispun intocmirea lui de urgenta.
Iar neindeplinirea masurilor dispuse de ITM se sanctioneaza cu amenda intre 3.000 si 10.000 de lei!
Dar sanctiunea cea mai periculoasa este ca, neavand regulament intern, ramaneti descoperit in relatia cu angajatii dvs. si va expuneti inutil riscului unor
litigii de munca. Instantele pun mare pret pe prevederile Regulamentului Intern, deoarece el are valoare de lege!
In lucrarea pe stick Top 3 modele editabile de Regulament Intern pentru HoReCa gasiti modele de regulament intern adaptate profilului firmei dvs.! Gata redactate, editabile si care va apara foarte eficient interesele, detalii AICI >>>
Regulamentul de ordine interioara pentru un restaurant
In ceea ce priveste restaurantele, va reamintim ca regulamentul de ordine interioara pentru un restaurant trebuie sa contina:
- Reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii (pentru activitatea cu codul CAEN Restaurante )
- Reguli generale de ordine interioara pentru prevenirea si stingerea incendiilor
- Contractul individual de munca: incheiere, executare, suspendare si incetare
- Drepturile si obligatiile angajatorului si salariatilor, detalii AICI >>>
- Timpul de lucru, repaus, concedii si salarizare
- Criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor
- Reguli referitoare la disciplina muncii, procedura disciplinara, abaterile disciplinare, cercetarea disciplinara si sanctiunile aplicabile
Bacsisul si regulamentul intern
Va reamintim ca potrivit art. 23 alin. (8) din Legea nr. 376/2022, sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct si se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului.
Regulamentele interne au fost actualizate cu procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului, tratamentul fiscal al bacsisului precum si procedura privind avertizorul de integritate.
Model de Regulament Intern pentru HoReCa
Aveti acum la dispozitie stick-ul Top 3 modele editabile de Regulament Intern pentru HoReCa, care contine modele de regulament intern gata intocmite, care trebuie doar completate cu detaliile firmei, si care respecta in totalitate ultimele noutati legislative:
- Model de Regulament Intern pentru activitatea de baruri si alte activitati de servire a bauturilor
- Model de Regulament Intern pentru activitati ale agentiilor turistice
- Model de Regulament Intern pentru hoteluri si restaurante, COMANDA ACUM >>>
Regulamentul este legea interna a firmei! Este o lege intocmita de dvs., in avantajul dvs.!
• Regulamentul Intern nu trebuie aprobat de consiliul de administratie
• Prevederile Regulamentului Intern se aplica tuturor salariatilor, indiferent de natura contractului lor de munca si de functia detinuta
• Regulamentul Intern isi produce efectele din momentul aducerii lui la cunostinta salariatilor
• Regulamentul Intern are exact aceeasi putere ca si contractul individual sau colectiv de munca
Comandati chiar acum cele 3 modele concepute special pentru activitatea dvs, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<