Conform comunicatului, in perioada 22 – 26 iunie 2015, institutia a realizat actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 491.840 de euro, adica 2.164.100 de lei.
Controalele au scos la iveala 143 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 25 erau din Timis, 20 din judetul Galati si 12 din Constanta.
In domeniul relatiilor de munca s-au aplicat amenzi in valoare de 1.722.100 de lei din care 1.020.000 de lei pentru munca la negru. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca, in judetul Olt a fost facuta o propunere de cercetare penala. Au fost sanctionati 382 de angajatori.
In acelasi timp, 23 de persoane fizice au fost sanctionate pentru ca au acceptat sa munceasca la negru.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Si in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi, in valoare de 442.000 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 41 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca. Inspectorii au dispus 6 opriri de echipamente si 3 sistari de activitate pentru evitarea accidentarilor la locul de munca.
"Vom respecta directiile majore spre care Organizatia Internationala a Muncii si-a propus sa se indrepte in viitor, cu o preocupare speciala pentru asigurarea unor locuri de munca decente, sigure si sanatoase. Alaturi de partenerii sociali ne vom adapta nevoilor sociale care apar. In conformitate cu atributiile legale vom actiona responsabil pentru reducerea muncii informale si vom asigura prin formula tripartita ori prin parteneriate respectarea drepturilor tuturor celor cu activitate legala pe piata muncii." a mai precizat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
sursa: Inspectia Muncii