In vederea salariatilor care au lucrat la negru: recunosterea in instanta a raportului de munca si dupa incheierea acestuia

contract individual de munca nulmunca la negruinalta curte
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru acei salariati care au lucrat in cadrul unei organizatii fara a fi beneficiat, in schimb, de un contract individual de munca. 


 
Conform unei decizi a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), cei care nu au incheiat in scris, un contract individual de munca (CIM) vor putea cere recunoasterea raportului de munca, chiar si dupa incheierea acestuia.


 
Decizia ICCJ nr. 37/2016 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a fost facuta publica in cursul zilei de luni (7 noiembrie), dar va intra in vigoare abia dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial.


 
In comunicatul de presa al ICCJ, este specificat: „neindeplinirea de catre parti a obligatiei de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa, persoana fizica care a prestat munca pentru si sub autoritatea celeilalte parti are deschisa calea actiunii in constatarea raportului de munca si a efectelor acestuia si in situatia in care respectivul raport de munca a incetat anterior sesizarii instantei”.
 

 
Daca nu exista CIM in forma scrisa, acesta este considerat nul
 
 
 
Orice angajator si salariat ar trebui sa fie familiarizat cu faptul CIM este valabil, doar daca exista in forma scrisa, potrivit Codului Muncii, conditia fiind OBLIGATORIE.

 
 
Cu toatea acestea, chiar daca acel contract nu este valabil, salariatul tot trebuie sa fie platit pentru ce a lucrat, asa ca angajatorii nu vor scapa de aceasta obligatie.
 
 
 
Daca aceasta conditie nu este respectata, contractul este considerat nul, insa salariatul in cauza tot trebuie sa fie platit pentru ce a lucrat.


 
„Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu. Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor. Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca”.

 
 
In momentul de fata, doar cei care inca desfasoara raportul de munca pot actiona in instanta angajatorii. In acest sens, ICCJ a stabilit ca un contract nul si efectele generate de acesta poate fi constatat chiar daca raportul de munca a incetat inainte de sesizarea instantei.

 
 
Deciziile de interpretare ale Inaltei Curti devin obligatorii pentru toate instantele din tara din momentul aparitiei in Monitorul Oficial.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract individual de munca nulmunca la negruinalta curte

Data aparitiei: 09 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In vederea salariatilor care au lucrat la negru: recunosterea in instanta a raportului de munca si dupa incheierea acestuia Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]