Plata in functie de volumul de lucru. Care e cea mai buna forma de angajare?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
19 Martie 2021
19 Martie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
cim cu timp partialtimpul de muncaprogram flexibil contract de munca
Plata in functie de volumul de lucru. Care e cea mai buna forma de angajare?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Care este forma legala cea mai buna pentru angajarea, intr-o unitate, a unei persoane care urmeaza sa fie platit la volumul de lucru si in functie de orele petrecute in unitate? Nu va exista acelasi volum de munca in fiecare zi si nici la aceeasi ora. Cum se va stabili programul de lucru dat fiind faptul ca nu se vor presta ore suplimentare?
 
Raspunsul specialistului:
 
Dupa cum cunoasteti, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
 
Insa, in functie de specificul activitatii si de particularitatile felului muncii, pot fi avute in vedere solutii precum contractul individual de munca cu timp partial mentionat de dvs., cu respectarea conditiilor din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In aceste conditii, facem mentiunea ca potrivit art. 103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
 
De precizat este ca se fixeaza doar o limita superioara a numarului de ore de lucru, sub cel de ore normale al unui salariat cu norma intreaga comparabil (care, de regula, este de 8 ore zilnic, 40 de ore pe saptamana). Asadar, salariatul cu fractiune de norma trebuie sa nu atinga pragul celor 40 de ore pe saptamana.
 
Observam asadar ca durata muncii salariatului cu fractiune de norma nu este raportata la durata zilnica, ci la durata muncii saptamanale sau lunare.
 
Articolul 103 nu fixeaza insa nicio limita minima de timp (de pilda, 10 ore pe saptamana sau 40 de ore pe luna etc.). Ramane la latitudinea partilor sa stabileasca fractiunea de norma pentru care vor incheia contractul lor (1, 2, 4 sau 6 ore/zi ori pe saptamana sau ca medie lunara etc.). Desigur ca este posibil ca salariatul sa presteze munca numai intr-o singura zi a saptamanii ori a unei saptamani etc., de vreme ce legea are in vedere calculul saptamanal sau ca medie lunara a numarului de ore in care se presteaza munca.
 
In concluzie, in lipsa unei durate minime legale, partile au libertatea exclusiva de a stabili durata muncii. Tepretic, durata muncii poate fi de cel putin o ora pe saptamana sau chiar pe luna. In mod practic, insa, ca regula, un contract cu timp partial se incheie pentru o durata de 2 sau 4 ore pe zi.
 
Avand in vedere ca acest contract este unul atipic, ce presupune, o durata a muncii diferita fata de programul normal de lucru al unitatii, in el trebuie inscris programul de munca al respectivului salariat.
 
Conform art. 105 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
 
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
 
Desi salariatul angajat cu fractiune de norma poate desfasura activitate zilnic, saptamanal sau lunar, modelul CIM aprobat prin Ordinul 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nu raspunde intru totul viziunii stabilite de Codul muncii, atunci cand in modelul CIM, la lit. H, pct. 2 prevede mentionarea orelor de lucru pe zi si pe saptamana. De aceea, o solutie pentru situatia in care activitatea nu este desfasurata zilnic este sa se completeze numai orele prestate de salariat pe saptamana, iar la lit. a) sa se precizeze programul de lucru
 
Astfel, in cazul salariatului cu timp partial cum este cazul situatiei expuse, apreciem ca in contractul individual de munca se va mentiona repartizarea duratei muncii in cadrul programului de lucru, fie ca numar de ore intr-o anumita zi, cu incadrarea in intervalul orar al programului de lucru stabilit de angajator, fie ca medie saptamanala sau lunara (spre ex 2 ore/saptamana, programul de lucru in intervalul 16 – 18, sau orice alta modalitate agreata de parti care sa respecte exigentele legale si care sa tina cont de activitatea desfasurata de salariat si specificul activitatii unitatii angajatoare).
 
Insa, intervalul orar in care salariatul presteaza activitate este obligatoriu sa fie mentionat in contractul individual de munca, in caz contrar, angajatorul putand fi sanctionat pentru munca la negru.
 
Reiteram faptul ca salariatul cu timp partial nu poate presta ore suplimentare, caz in care programul de lucru al angajatorului trebuie stabilit cat mai flexibil, astfel incat in functie de specificul activitatii salariatul in cauza sa poata presta orele de munca stabilite prin CIM cu timp partial.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 

 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]