"Va rog sa imi spuneti ce trebuie facut pt a vedea la ce fond de pensii (pilon 2) a fost distribuita o salariata deoarece la verificarea pe apapr.ro raspunsul a fost ca nu figureaza la niciun fond de pensii. Mentionez ca este nascuta in 19.08.1967 si este salariata noastra din 04.11.2019. A mai lucrat si inainte sa vina la noi. In cazul in care nu a optat pentru un fond de pensii nu ar fi trebuit sa fie distribuita aleatoriu la unul din cele 7 fonduri de pensii private?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 30 din Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, prevede astfel:
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut - TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, DETALII AICI >>>
(1) Persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie sa adere la un fond de pensii.
(2) Persoanele, altele decat cele prevazute la alin. (1), in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.
Astfel, sunt obligate sa adere persoanele cu varsta pana la 35 de ani si optional persoanele cu varste intre 35 si 45 de ani. Raportarea la fondul de pensii administrat privat se face la data nasterii participantului.
Asa incat, daca salariata in varsta de 57 de ani nu a aderat la un fond de pensii administrat privat nu a fost distribuita aleatoriu deoarece la data intrarii in vigoare a acestei obligatii salariata avea deja varsta de 37 de ani. Iar pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani aderarea era optionala.
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<