Contributia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul III) va creste in anul 2011 la 3% din venitul brut al participantului fata de 2,5% in prezent, a anuntat, luni, la o conferinta pe tema pensiilor, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
"Avem certitudinea ca nivelul contributie va creste la 3%. Este prevazut in Memorandumul cu Fondul Monetar International si in proiectul de buget pe 2011", a spus Oancea. El a precizat, de asemenea, ca din 2012 Comisia a propus ca acest nivel al contributiei sa creasca cu un punct procentual pe an si sa ajunga la 8% din venitul brut in anul 2016.
Comisia a propus aceasta masura in cadrul unor modificari ale Legii 411 privind fondurile de pensii administrate privat, care vor intra in dezbatere publica anul viitor. Conform legii actuale, contributia la fondurile de pensii private obligatorii creste anual cu 0,5 puncte procentuale, pana la 6% din venitul brut in anul 2016.
Acest calendar nu a fost insa respectat in anul 2009, cand contributia a fost "inghetata" la 2%, desi ar fi trebuit majorata la 2,5%, nivel care a fost atins abia in 2010. Salariatii si alte persoane asigurate in sistemul public de pensii platesc o contributie de pensie la bugetul asigurarilor sociale de 10,5% din venitul brut, din care o cota (2,5% in 2010) este virata fondurilor de pensii private.
Sustinatorii sistemului de pensii private spun ca aceasta este o alternativa viabila la sistemul public, nesustenabil din cauza dezechilibrelor demografice, si ca este transparent si echitabil, pensia privata fiind cu atat mai mare cu cat nivelul contributiilor si perioada de contributie sunt mai mari.
Pe de alta parte, oponentii sistemului de pensii private din Romania spun ca bugetul public de pensii a ajuns la cel mai ridicat deficit din istoria sa si din cauza transferurilor de bani catre fondurile de pensii private obligatorii.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Mai mult, administratorii de fonduri de pensii investesc cea mai mare parte a acestor sume in titluri de stat, imprumutand practic statul pe banii transferati de la bugetul asigurarilor sociale. In cei doi ani si jumatate de cand sistemul este functional in Romania, participantii au in conturile individuale in medie 200 de euro.
Fondurile de pensii private obligatorii au avut un randament mediu anualizat de 15,87%, iar fondurile de pensii facultative 14,2%