Analizam situatia unui angajator ce detine raporturi de munca cu un angajat care a fost in concediu medical pe o perioada mai mare de 1 an. Daca ultimei zi de concediu medical este 28.02.2014.
Angajatorul a primit de la salariat Decizia asupra capacitatii de munca, emisa in cursul lunii februarie 2014. In aceasta este trecut gradul de invaliditate III si salariatul doreste sa se pensioneze.
Salariatul nu mai vine la serviciu si nici concediu medical nu mai are. Putem sa incetam CIM cu art. 56 lit. c) din Codul muncii, cu data de 03.03.2014 (01 si 02. 03. fiind zile nelucratoare)?
Specialistii PortalCodulMuncii.ro ne ofera un raspuns clar cu privire la speta descrisa mai sus:
Nu exista prevederi legale care sa reglementeze raporturile de munca dintre angajator si salariat in perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca si data comunicarii deciziei de pensionare.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate.
Atentie! Decizia de pensie la care face referire art. 56 alin. (1) lit. d) nu este decizia medicala asupra capacitatii de munca emisa de medicul expert al asigurarilor sociale ci decizia casei teritoriale de pensii.
Asadar, CIM inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensii emisa de casa teritoriala de pensii si nu la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.
In perioada dintre data expirarii duratei concediului medical inscrisa in certificatul de concediu medical si data comunicarii angajatorului a deciziei de pensie, salariatul invalid de grad III poate presta activitate profesionala cu jumatate de norma.
Potrivit art. 69 lit. c) din Legea 263/2010
privind sistemul unitar de pensii publice, invaliditatea de gradul III se caracterizeaza prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Actul aditional la CIM modifica durata muncii corespunzator a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
In situatia in care salariatul nu doreste sa presteze activitate corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca, in intervalul de timp cuprins intre data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca si data comunicarii deciziei de pensionare inscrisa in certificatul de concediu medical si data comunicarii angajatorului a deciziei de pensie, atunci CIM poate inceta prin acordul partilor.
Pensia salariatului va fi pusa in plata incepand cu data incetarii calitatii de asigurat(in speta, salariat) daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro