Se recalculeaza pensiile celor care s-au pensionat in intervalul ianuarie-noiembrie 2013! Motivul pentru care sunt GRESITE

18 Septembrie 2014
18 Septembrie 2014
pensiipensii 2014indice de corectiepensii recalculate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Curtea Constitutionala a Romaniei a decis recalcularea tuturor pensiilor care le revin persoanelor care s-au pensionat in perioada ianuarie - noiembrie 2013 dupa ce s-a constatat ca a fost aplicata in mod eronat o decizie anterioara a curtii.

In luna noiembrie 2013 a existat o decizie a Curtii Constitutionale care stabilea ca dreptul pensionarilor la indexare se acorda de la 1 ianuarie 2013.

In alta ordine de idei, legiuitorul a stabil ca aceasta masura sa se aplice din momentul in care judecatorii constitutionali au dispus-o, din luna noiembrie, nu din luna ianuarie 2013, asa cum dispusese Curtea Constitutionala, informeaza Mediafax.


Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca articolul IV din OUG nr. 1/2013 este neconstitutional. Acesta spune ca "drepturile de pensie, rezultate in urma aplicarii indicilor de corectie prevazuti la alineatul (1), se cuvin incepand cu data de 7 noiembrie 2013".

Curtea arata ca articolul 170 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice trebuia sa intre in vigoare mai tarziu, la data de 1 ianuarie 2012. Termenul a fost prorogat apoi pentru 1 ianuarie 2013. Conform articolului 170 din Legea 263/2010 spune ca "pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual (...) se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data".

Curtea preciza ca Legea pensiilor ofera posibilitatea caselor de pensii ca,  "din oficiu, prin decizie de revizuire, sa procedeze la modificarea pensiilor stabilite in situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite", conform Mediafax.

Curtea Constitutionala noteaza: "Prin urmare, tot ca efect al legii, casele de pensii ar fi trebuit ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2013 sa procedeze la aplicarea indicelui de corectie pensiilor obtinute dupa intrarea in vigoare a legii 263/2010, cu aplicarea indicelui de corectie reglementat de articolul 170"


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]