In cursul zilei de miercuri, Camera Deputatilor a adoptat prin vot final o propunere legislativa prin care se va permite din nou cumulul pensiei cu salariul in situatia angajatilor din sistemul public.
In mod concret, au fost 290 de voturi pro, 6 voturi impotriva si 41 de abtineri, in Camera deputatilor pentru propunerea legislativa pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor - cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
Prin intermediul propunerii se vizeaza abrogarea prevederilor din Legea 329/2009 care spune ca nu se permite cumulul pensiei cu salariul in situatia angajatilor din sistemul public unde nivelul pensiei nete este mai mare decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului, aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Asadar, daca aceasta propunere va fi promulgata de presedintele statului si prevederile ii vor fi publicate in Monitorul Oficial, angajatii din sistemul public si-ar putea cumula din nou pensia cu salariul.
Redam din documentul ce contine expunerea de motive:
"Desi, Guvernul din 2009 a justificat necesitatea introducerii acestor dispozitii ca si masuri cu caracter exceptional datorita crizei economice in care se afla tara noastra la acel moment, Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 82 din 15 ianuarie 2009 a statuat ca, prin instituirea unei obligatii de a opta intre pensie si venitul obtint din salarii se "afecteaza prin limitare atat dreptul la pensie prevazut de art. 47 alin. (2) din Constitutie, cat si dreptul la munca consacrat prin art. 41."
Prevederile propuse pentru a fi abrogate nu au un impact financiar asupra bugetului anual de stat datorita faptului ca pensia este platita in conformitate cu contributiile angajatului pe intreaga perioada in care si-a desfasurat activitatea, din bugetului asigurarilor sociale de stat."
Mai mult, in expunerea de motive se mentioneaza ca initiatorii fac referire strict la locurile de munca vacante care sunt deja bugetate, neexistant astfel niciun efort financiar din partea Guvernului in sprijinirea propunerii de abrogare a Capitolului IV din Legea nr. 329 din 2009.
"Intr-o societate democratica este firesc si normal ca drepturile si libertatile fundamentale sa poata fi exercitate in mod neingradit, exceptia, trebuind sa ramana doar temporara si numai in situatii exceptionale.", se mai precizeaza in expunerea de motive a prezentei propuneri legislative.
Propunerea legislativa poate fi urmarita aici
Expunerea de motive