Reglementari privind sistemul de plata al pensiilor private. Ce trebuie sa stie beneficiarii

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
07 Noiembrie 2016
07 Noiembrie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensie privatapensie viagerapensie privata sistem de platapensie privata 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pensia privata va fi acordata de catre un furnizor de pensii private, care va putea administra in Romania un singur fond si va trebui sa fie autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Asa arata un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Muncii. 


 
 
In afara de acest aspect, proiectul mai stabileste reguli privind sistemul de plata a pensiilor private, categorii de pensii private, introduce principii prudentiale, cerinte minime de functionare a furnizorului de pensii private si infiintarea si autorizarea fondurilor de furnizare a pensiilor private.

 
 
In proiect este mentionat ca "fondul de furnizare a pensiilor private va fi administrat de furnizorul de pensii private care detine autorizatie de administrare a fondului, eliberata de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Fondul de furnizare a pensiilor private se constituie prin contract de societate, la initiativa exclusiva a furnizorului".


 
 
Vor putea administra fonduri administratorii de fonduri de pensii facultative si/sau fonduri de pensii administrate privat, care sunt reglementati, autorizati si supravegheati de Autoritate, societatile de asigurari de viata, reglementate, autorizate si supravegheate de Autoritate si societatile de furnizare a pensiilor private constituite ca societati pe actiuni, potrivit legii, care au ca obiect exclusiv de activitate furnizarea pensiilor private.


 
 
Pentru administrarea unui fond, este necesara o suma de cel putin 5 milioane euro, acesta fiind capitalul social minim. 

 
 
Este demn de mentionat ca furnizorul de pensii private va stabili cuantumul pensiei private, prin calcul actuarial, pe baza activului personal net, aflat in contul participantului. 

 
 
Pensia privata poate fi pensie viagera sau pensie limitata, iar participantii la fondurile de pensii private care implinesc varsta de 70 de ani si nu aleg un furnizor de pensii private sunt repartizati aleatoriu de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.

 
 
Resursele fondului de furnizare a pensiilor private se va constitui din sumele provenite din activele personale nete ale membrilor, sumele provenite din investirea acestor active si eventuale sume provenite din provizionul tehnic al furnizorului.

 
 
Furnizorul de pensii private actuarul raspunde fata de membri si beneficiari,pentru prejudiciile cauzate prin neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiilor care le revin, cu exceptia cazurilor de forta majora. Raspunderea este civila, contraventionala sau penala, dupa caz.


 


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]