legislatiamuncii.ro

 

Pilonul II de pensii administrate privat. CONDITII de aderare si contributie

Gabriela Dita
Gabriela Dita
15 August 2024
15 August 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
pilonul ii de pensii in crestereconditii aderare pilonul II de pensiipensii administrate privat
Pilonul II de pensii administrate privat. CONDITII de aderare si contributie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va rog sa imi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze salariatii care nu figureaza inscrisi intr-un fond de pensii (pilon II) pentru a se inscrie? Daca au peste 45 ani au posibilitatea sa se mai inscrie la vreun fond de pensii? Care este procedura si costurile lunare? Daca unii nu figureaza inscrisi cum verificam daca au fost virate sume in decursul anilor pentru ei si cum pot fi recuperate?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Avand in vedere prevederile art. 30 si urmatoarele din Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, se prevede astfel:
 
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? 
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, DETALII AICI >>>
 
Art. 30
 
(1) Persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie sa adere la un fond de pensii.
(2) Persoanele, altele decat cele prevazute la alin. (1), in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.
(3) Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator, precum si cele care desfasoara activitati in sectoarele constructii, agricultura si in industria alimentara si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 2, 5 si 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1) pana la data de 31 decembrie 2028 inclusiv, cu exceptia celor care au optat pentru plata cotei datorate la fondul de pensii administrat privat potrivit art. 1383 sau 1384, dupa caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Art. 31
 
O persoana nu poate fi participant, in acelasi timp, la mai multe fonduri de pensii reglementate de prezenta lege si poate avea un singur cont la fondul de pensii al carui participant este, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 38
 
Art. 32
 
(1) O persoana devine participant la un fond de pensii prin semnarea unui act de aderare individual, din proprie initiativa sau in urma repartizarii sale de catre institutia de evidenta.
(2) La semnarea actului de aderare participantii sunt informati asupra conditiilor schemei de pensii private, mai ales in ceea ce priveste: drepturile si obligatiile partilor implicate in schema de pensii private, riscurile financiare, tehnice si de alta natura, precum si despre natura si distributia acestor riscuri.
(3) Este interzisa delegarea sau reprezentarea pentru semnarea actului de aderare.
(4) Comisia aproba actul-cadru de aderare al fiecarui fond de pensii, precum si modificarile acestuia, daca sunt intrunite conditiile legale, in termen de 10 zile lucratoare de la momentul solicitarii.
 
Art. 33
 
(1) Persoana care nu a aderat la un fond de pensii in termen de 4 luni de la data la care este obligata prin efectul legii este repartizata aleatoriu la un fond de pensii de catre institutia de evidenta.
(2) Repartizarea aleatorie a persoanelor se efectueaza in cote egale pentru fiecare fond de pensii administrat privat, la data la care se face repartizarea.
(3) Institutia de evidenta notifica, in termen de 5 zile lucratoare de la inregistrarea in Registrul participantilor, in format electronic, fiecarui administrator in parte lista continand datele de identificare a persoanelor repartizate aleatoriu la fondul de pensii administrat de catre acesta.
(4) Fiecare administrator informeaza, in scris, in termen de 30 de zile de la notificare, participantii care au fost repartizati aleatoriu, la fondul aflat in administrarea sa, de catre institutia de evidenta cu privire la denumirea fondului de pensii administrat privat si a administratorului acestuia.
 
Art. 34
 
(1) Registrul participantilor se constituie si se actualizeaza de catre institutia de evidenta.
(2) Stabilirea si modificarea structurii Registrului participantilor se fac pe baza unui protocol incheiat intre institutia de evidenta si Comisie.
(3) In vederea actualizarii Registrului participantilor, administratorul transmite lunar institutiei de evidenta informatiile cuprinse in actele individuale de aderare, precum si orice alte informatii necesare actualizarii Registrului participantilor.
 
Art. 35
 
(1) Dupa aderare sau repartizare, participantii sunt obligati sa contribuie la un fond de pensii si nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toata perioada pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii, pana la deschiderea dreptului la pensia privata.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) perioadele pentru care nu exista obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale in sistemul public.
(3) In situatia in care un participant inceteaza sa contribuie, acesta ramane participant cu drepturi depline la fondul de pensii.
(4) Drepturile participantului pot fi transferate in alte tari in care acesta are domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte, in moneda tarilor respective sau intr-o alta moneda asupra careia s-a convenit.
 
Art. 36
 
Participantul al carui activ personal net nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei primeste o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la cerere.
 
Art. 37
 
De la data pensionarii de invaliditate in conditiile art. 68 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, participantul poate obtine:
a) o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, daca activul sau personal net, ca urmare a perioadei reduse de contributie, nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei;
b) o pensie privata, daca activul sau personal net este suficient.
 
Art. 38
 
(1) In cazul decesului unui participant inainte de transferul activului personal net catre un fond de plata a pensiilor private, beneficiarilor li se deschide cate un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, in care se transfera activele cuvenite fiecaruia.
(2) Drepturile beneficiarilor prevazuti la alin. (1) sunt aceleasi cu cele ale participantilor la acel fond de pensii.
(3) Beneficiarul are dreptul sa opteze intre:
a) cumularea conturilor, daca are calitatea de participant la un fond de pensii;
b) plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, fara a datora penalitati, indiferent daca beneficiarul are sau nu calitatea de participant.
(4) Plata drepturilor beneficiarului se face in termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii acestora.
 
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? DETALII AICI >>>
 
Art. 39
 
(1) In situatia in care un participant doreste sa adere la alt fond de pensii, acesta este obligat sa ii notifice in scris administratorului fondului de pensii de la care se transfera, cu 30 de zile calendaristice inainte de aderarea efectiva la noul fond de pensii, si sa ii trimita acestuia o copie de pe noul act de aderare.
(2) Calitatea de participant la vechiul fond de pensii inceteaza la data la care se realizeaza transferul de disponibilitati, iar calitatea de participant la noul fond de pensii incepe la aceeasi data.
 
Art. 40
 
(1) Transferul de disponibilitati are loc in prima zi lucratoare dupa expirarea termenului prevazut la art. 39 alin. (1) si cuprinde activul personal net existent in contul participantului la acea data, diminuat cu penalitatea de transfer, dupa caz.
(2) Administratorul vechiului fond de pensii informeaza noul administrator despre contributiile participantului, despre transferurile de disponibilitati efectuate in numele sau, precum si despre contributiile acestuia la fondurile de pensii al caror participant a fost anterior, existente la data informarii.
 
Art. 41
 
Comisia emite norme cu privire la:
a) evidenta participantilor la fondul de pensii;
b) transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat;
c) modelul actului-cadru de aderare si procedura de modificare a acestuia;
d) procedura de repartizare aleatorie;
e) informarea privind repartizarea;
f) procedura de plata si de evidenta a platii contributiilor;
g) evidenta si declaratia de plata referitoare la valoarea activelor participantului sau ale beneficiarului;
h) suma necesara pentru obtinerea unei pensii private minime;
i) orice alte aspecte pe care le considera necesare.
 
Art. 42
 
(1) Contributia la fondul de pensii este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii.
(2) Contributia la fondul de pensii se deduce din veniturile brute lunare care reprezinta baza de calcul pentru contributia individuala de asigurari sociale, impreuna si in aceeasi modalitate de calcul cu contributia obligatorie datorata conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Contributia la fondul de pensii se constituie si se vireaza impreuna si in aceleasi conditii stabilite prin Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru contributia individuala de asigurari sociale.
(4) Participantul care a fost detasat in alta tara are dreptul la continuarea platii contributiilor la fondul de pensii din Romania, pe toata durata detasarii.
(5) In situatia continuarii platii contributiilor la un fond de pensii dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, lucratorul detasat in Romania si angajatorul acestuia, dupa caz, vor fi exonerati de obligatia de a contribui la un fond de pensii din Romania.
 
Art. 43
 
(1) Baza de calcul, retinerea si termenele de plata a contributiei la fondul de pensii sunt aceleasi cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale.
 
 
Astfel, persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, pot adera, doar daca au statut de salariat, la unul dintre cele 7 fonduri de pensii administrate privat.
 
De asemenea, persoanele care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator, precum si cele care desfasoara activitati in sectoarele constructii, agricultura si in industria alimentara si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 2, 5 si 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, si care sunt exceptate de la prevederile alin. (1) pana la data de 31 decembrie 2028 inclusiv, pot opta pentru plata cotei datorate la fondul de pensii administrat privat.
 
Acestea devin participante la un fond de pensii prin semnarea unui act de aderare individual, din proprie initiativa sau in urma repartizarii sale de catre institutia de evidenta.
 
La semnarea actului de aderare participantii sunt informati asupra conditiilor schemei de pensii private, mai ales in ceea ce priveste: drepturile si obligatiile partilor implicate in schema de pensii private, riscurile financiare, tehnice si de alta natura, precum si despre natura si distributia acestor riscuri.
 
Este interzisa delegarea sau reprezentarea pentru semnarea actului de aderare.
 
Nu, daca au peste 45 ani nu mai au posibilitatea sa se mai inscrie la un fond de pensii administrat privat.
Daca unele persoane nu figureaza inscrise la unul dintre cele 7 fonduri de pensii administrate privat si aceste persoane in anul 2007, anul modificarii Legii 411/2004 aveau varsta de 35 de ani impliniti si nu au aderat la un fond de pensii administrat privat aceste persoane nu au cotizat la un fond de pensii administrat privat. Contributia acestora a ramas integral la fondul public de pensii publice.
 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]