Potrivit autoritatilor, fondurile de pensii private din Romania au cumulat active in cuantum de 148,6 miliarde lei la finalul lunii iunie 2024, in crestere cu 30% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior si cu 13% raportat la finalul lunii decembrie 2023.
Aceste informatii au fost cuprinse in raportul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) privind evolutia sistemului de pensii private in primele sase luni ale anului 2024, observa Agerpres.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
La sfarsitul anului 2023 si inceputul anului 2024, inflatia in scadere a determinat bancile centrale sa adopte o politica monetara mai relaxata. Pietele financiare au inregistrat performante puternice in asteptarea reducerii ratelor si a imbunatatirii perspectivelor macroeconomice. Totusi, in primul semestru din 2024 a crescut incertitudinea cu privire la evolutia economiilor globale, a inflatiei si a politicii monetare, precum si la modul in care acestea vor varia in diferite regiuni. Desi se asteapta ca ratele dobanzilor sa scada, acestea vor ramane probabil "mai ridicate pentru mai mult timp" comparativ cu nivelurile de dinaintea pandemiei.
Pilonul II in crestere fata de anul trecut
ASF a mai precizat si ca, la sfarsitul semestrului I 2024, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active in cuantum de 143,3 miliarde lei, cu 13% mai mult fata de luna decembrie a anului anterior. Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au cumulat active in valoare de 5,3 miliarde de lei, cu 12,3% mai mult fata de finalul anului trecut.
Mentionam ca instrumentele financiare din portofoliile fondurilor de pensii private care se tranzactioneaza pe piete financiare sunt evaluate prin marcare la piata, indiferent de perioada de timp pentru care sunt prevazute a fi detinute in portofolii. In aceasta situatie, evolutia valorii unitare a activului net a fondurilor de pensii private poate cuprinde pe termen scurt potentiale episoade de volatilitate, fiind influentata de acestea. Cu toate acestea, orizontul investitional al fondurilor de pensii private este unul pe termen lung, fondurile demonstrand o buna rezilienta in urma socurilor care au afectat pietele financiare in trecut.
Cati romani sunt inscrisi in fondurile de pensii private?
La 30 iunie 2024, erau inscrisi 8,98 milioane participanti la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul anului precedent fiind inregistrati un numar de 8,86 milioane participanti. Numarul participantilor inregistrati in sistemul pensiilor administrate privat la 30 iunie 2024 a fost de 8,22 milioane persoane, fata de 8,15 milioane persoane inregistrate in luna decembrie a anului 2023, iar numarul de participanti inregistrati in sistemul pensiilor facultative a fost de 762.000 de persoane, comparativ cu 710.800 mii de persoane inregistrate la 31 decembrie 2023.
Politica investitionala din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private continua sa fie concentrata pe piata financiara locala, ponderea investitiilor in instrumente cu venit fix reprezentand 69% din totalul portofoliului investitional al fondurilor de pensii private.