Acestia, la cerere, ar putea ramane in campul muncii inca 3-5 ani, daca legea va trece si de Camera Deputatilor si va fi promulgata.
Proiectul a fost adoptat cu 71 de voturi "pentru", 11 "impotriva" si 28 de abtineri, observa Agerpres.
Vor avea dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta militarii si politistii in activitate din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta, au o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 reprezinta vechimea in serviciu, mai prevede proiectul.
"Varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 63 de ani. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare. De asemenea, militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care au implinit varsta standard de pensionare prevazuta de prezenta lege pot fi mentinuti in activitate, la cerere, dupa implinirea acestei varste, daca starea de sanatate le permite rezolvarea in bune conditii a atributiilor ce le revin, urmand ca pentru fiecare an sa primeasca un sport de 2% la salariul lunar brut", prevede propunerea legislativa mai sus mentionata.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Iar aceasta nu este singura modificare propusa de proiectul de lege. Este vorba si despre faptul ca reducerea varstei standard de pensionare "nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, varsta standard de pensionare nu poate mai mica de 50 de ani. Totodata, cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, in procentele stabilite in lege si in functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie".
ATENTIE! Legea nu este inca in vigoare, Senatul fiind prima camera sesizata.