Ca act unilateral al angajatorului, regulamentul intern va cuprinde numai acele prevederi care sunt de competenta acestuia. In mod gresit in practica regulamentul
intern reia (copiaza) prevederi deja cuprinse in lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil. Dar inca si mai gresita este practica de a introduce in regulamentul intern
clauze care prevad drepturi pentru salariat inferioare celor consacrate prin lege sau prin contractul colectiv de munca.
Altfel spus, prin regulamentul intern se poate deroga de la prevederile legale sau contractuale aplicabile numai intr-un singur sens, si anume in avantajul salariatilor.
Angajatorul nu va putea cuprinde in regulamentul intern, nici macar cu informare si consultarea salariatilor, clauze care sa le configureze un regim juridic mai dezavantajos decat cel prevazut de Codul muncii sau de contractul colectiv aplicabil.
Astfel, legislatia muncii cuprinde un set de clauze care nu pot lipsi din niciun regulament intern. Cum vom vedea, ele privesc sanatatea si securitatea in munca, interzicerea discriminarii si o serie de prevederi disciplinare.
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
De asemenea, exista o serie de prevederi care, potrivit dispozitiilor legale se pot cuprinde fie in contractul colectiv de munca, fie in regulamentul intern.
Trebuie subliniat ca, de cate ori legea prevede posibilitatea de a include fie intr-un izvor de drept fie in altul o anumita prevedere, angajatorul are interesul de a opta pentru reglementarea acelei chestiuni prin regulamentul intern, nu prin contractul colectiv de munca.
Aceasta deoarece in timp ce contractul colectiv de munca este un izvor negociat, fiecare clauza fiind supusa „cenzurii” sindicatului sau reprezentantilor salariatilor, regulamentul intern este un act unilateral al angajatorului, care va putea decide singur modul de reglementare. Singura sa limita: legalitatea.
Regulamentul intern poate cuprinde si alte clauze, a caror includere nu este obligatorie, potrivit legii, dar este recomandabila. Daca insa nu este facuta nici o precizare suplimentara celor legale, nu se vor relua in regulament prevederile deja cuprinse in Codul muncii ori Statutul de personal.
Cu titlu facultativ, este util sa se reglementeze prin regulamentul intern:
- modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea
- modul de stabilire a programului de lucru inegal
- pauza de masa si alte pauze in timpul programului de lucru
- modul de acordare a repausului saptamanal
- numarul zilelor libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite si precizarea acestor evenimente.
- conditiile acordarii concediului fara plata
- data platii salariului
- determinarea salariatilor cu functie de conducere din unitate
- modul de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern.
Ce nu se poate cuprinde in regulamentul intern?
Nu pot fi cuprinse alte sanctiuni disciplinare decat cele prevazute in art. 264 din Codul muncii, respectiv in Statutul profesional aplicabil
- nu pot fi cuprinse derogari de la lege in defavoarea salariatilor
- nu pot fi cuprinse prevederi de domeniul exclusiv al contractelor colective sau individuale de munca (care presupun negocierea)
- nu se pot cuprinde drepturi inferioare pentru salariati fata de cele cuprinse in contractul colectiv de munca aplicabil
- nu se pot cuprinde obligatii superioare pentru salariati fata de cele cuprinse in contractul colectiv de munca aplicabil ori in lege
- nu se pot cuprinde drepturi superioare sau obligatii inferioare pentru angajator fata de cele cuprinse in contractul colectiv de munca aplicabil.
Sursa: Cartea Verde a Legislatiei Muncii